Wednesday, October 17, 2007

Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στη Ρουμανία


Δύο μονάδες κατασκευής η Siemens, μια η Nokia, εγκαταστάσεις για όλη τη ΝΑ Ευρώπη η Hewlett Packard, είναι μερικές από τις επενδύσεις που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια στη Ρουμανία. Οι θέσεις αναλυτών - προγραμματιστών και, γενικώς, τα επαγγέλματα πληροφορικής - τηλεπικοινωνιών βρίσκονται σε ανοδική πορεία, μαζί με το "πακέτα" των αποδοχών. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ζήτηση επαγγελματιών managers: το γνωρίζουν καλά οι ελληνικές επιχειρήσεις που, πλέον, πρέπει να πληρώσουν για ένα Ρουμάνο σχετικά έμπειρο επαγγελματία, ενώ πριν δύο χρόνια ο Ρουμάνος "κόστιζε" το 50-60% της αμοιβής του Έλληνα.

Δεν είναι πρόθεση αυτού του σημειώματος να υποστηρίξει ότι η Ρουμανία είναι παράδεισος. Είναι προφανές, όμως, ότι η οικονομία της χώρας αυτής διαθέτει τα χαρακτηριστικά της πραγματικής ανάπτυξης, κάτι που αποτυπώνεται στην αγορά εργασίας, αλλά και στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι, ποιοι παραγωγικοί τομείς βρισκόνται σε ανάπτυξη και ποιες θέσεις εργασίας δημιουργούν. Γιατί είναι τόσο δύκολο να τους εντοπίσουμε; Μήπως ο κρατικός τομέας και ο (άκρως παραοικονομικός) τομέας της οικοδομής/κατασκευών αποτελούν τους μόνους χώρους που απορροφούν εργαζόμενους; Η ανεργία παραμένει σταθερή ή και ελαφρά μειωμένη, αλλά κάτι συμβαίνει με την ανάπτυξη. Χωρίς επενδύσεις, δίχως ανάπτυξη νέων υγιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, δίχως ανταγωνισμό στην οικονομία, το κράτος απλώς μεταθέτει το πρόβλημα. Για πόσο;

2 comments:

Anonymous said...

Επενδύσεις στην Ελλάδα, καληνύχτα σας... Μόνο δημόσια έργα και διορισμοί στο δημόσιο

Anonymous said...

Αυτό είναι το πραγματικό, μεγάλο, πρόβλημα. Οι επενδύσεις είναι λίγες και δεν επαρκούν. Η ατμόσφαιρα για επενδύσεις είναι αρνητική. Οποιος επιχειρεί επενδύσεις αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Είναι ύποπτος επειδή ξεφεύγει από τον μέσο όρο. Γιατί δεν κάτι κι αυτός ότι οι υπόλοιποι: Να περιμένει κρατικές προμήθειες, επιδοτήσεις, να μεσολαβεί σε ξένες εταιρείες να αναλάβουν δουλειές στην Ελλάδα, να διατηρεί στενές σχέσεις με πολιτικούς και media.