Wednesday, October 24, 2007

To ΠΑΣΟΚ «μαλλιά-κουβάρια» και το ΠΑΣΟΚ «βαθύτατου διαλόγου»


Οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν το κεντρικό «γήπεδο» της τηλεόρασης για να διεκδικήσουν την αρχηγία. Τα αποτελέσματα είναι ολοφάνερα και επηρεάζουν, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, που παρακολουθεί στη διαδικασία της εκλογής αρχηγού το πιο έντονο reality show της περιόδου.

Είμαστε πολλοί οι πολίτες που παρακολουθούμε τη διαδικασία, χωρίς να είμαστε μέλη ή φίλοι, δίχως να υπήρχε περίπτωση να είμαστε ψηφοφόροι την 11η Νοεμβρίου. Γιατί αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας, γιατί, τέλος-τέλος, αφορά την καθημερινή μας ζωή [π.χ. ο Β. Βενιζέλος έκανε μια πρόταση για (νέες...) αλλαγές σε Γυμνάσιο και Λύκειο, που -δεν ξέρεις…- δεν είναι απίθανο να τις υιοθετήσει ο υπουργός Παιδείας].

Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, που ψάχνει τα οικονομικά των ηγετών του στην Πάτρα και χειροδικεί στην Κοζάνη, υπάρχει και ένα άλλο μέρος του, λίγο virtual, που θέλει να κάνει συζήτηση για το «ανοικτό κόμμα». Μια εκδοχή θα ήταν ότι, ενώ η κεντρική μάχη γίνεται στην «αρένα» της τηλεόρασης, έχουν αφήσει και ένα μικρό, βοηθητικό «γηπεδάκι» για να εκτονώνονται και οι «περίεργοι» που είναι χρήστες του Internet.

Επειδή, όμως, μπορεί να είναι πιο σοβαρή αυτή η προσπάθεια διεξαγωγής του διαλόγου μέσα από τα διαδικτυακά κανάλια, δείτε τη δυνατότητα που υπάρχει για συμμετοχή στο διάλογο του ηλεκτρονικού περιοδικού Re_public. Τα θέματά του δεν αφορούν μόνο στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το κεντρικό ζήτημα αφορά όλα τα κόμματα: έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στην «κεφαλή» τους, ενώ η αντιπροσώπευση της κοινωνίας στις οργανώσεις τους έχει εκφυλισθεί σε μερικές μικρές ομάδες ανθρώπων των μηχανισμών, που είναι πασιφανές τι αντίκτυπο έχουν στην υγιή λειτουργία της κοινωνίας.

3 comments:

Anonymous said...

Για την ώρα βλέπουμε μόνο τα μαλλιά και τα κουβάρια...

Anonymous said...

Δεν με ενθουσιάζει κανένας απο τους υποψηφίους προέδρους, για να το θέσω ευγενικά.. Κάτι μου λέει ότι το αποτέλεσμα της άγριας διαδικασίας του Πασοκ, θα φέρει ένα θετικό αέρα στο τελματωμένο πολιτικό σύστημα...

Anonymous said...

Πολυ΄αισιόδοξο σε βρίσκω ότι κάτι θα αλλάξει στην πολτιή σκηνή με το τέλος της διαδικασίας ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή είναι σαν να λέμε ότι το ζήτημα στην χώρα είναι η επιλογή του προσώπου και όχι η έλλειψη πολιτικής από ένα μεγάλο χώρο σαν το ΠΑΣΟΚ.

www.sotiris-koukios.blogspot.com