Monday, November 05, 2007

Ένα «ματς», όπου μας κερδίζει η Πορτογαλία 6-2


Ξεφυλλίζοντας τον Economist, βρήκα μια σελίδα που φιλοξενεί τη διαφήμιση ενός Πορτογαλικού οργανισμού που διατείνεται ότι η χώρα αυτή έχει παγκόσμιες επιδόσεις σε 10-12 θέματα. Μου έκανε «κλικ», επειδή πριν περίπου ένα χρόνο βρέθηκα στη Λισσαβόνα, όπου ένας Πορτογάλος έκανε προσπάθεια σε μια εισήγησή του να δείξει ότι η χώρα του είχε πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια καλή επίδοση σε 5-6 τομείς.

Τότε, λοιπόν, όπως και τώρα, αναρωτήθηκα, τι θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος Έλληνας που θα επιχειρούσε να κάνει μια εισήγηση ή να γράψει τη διαφήμιση μιας σελίδας. Σε ποιους τομείς διεκδικεί η Ελλάδα μια πανευρωπαϊκή θέση; Εννοείται ότι στο «γήπεδο» αυτό κρίνονται αυτά που μετρούν σήμερα στη μεγάλη μάχη της παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού μεταξύ χωρών: επιδόσεις στην οικονομία, στην καινοτομία, στην επιστήμη, στο στίβο της Γνώσης.

Ας δεχτούμε ότι οι Πορτογάλοι είναι υπερβολικοί στη διαφήμιση της χώρας τους. Και ας δεχτούμε ότι σε καταμέτρηση των καλών επιδόσεων της δικής μας χώρας, μπορούν να μετρήσουν η κατάκτηση του ποδοσφαιρικού Euro το 2004, η πρωτιά της Παπαρίζου στη Eurovision (επίσης το 2004, αν θυμάμαι), παρότι είναι πια «περσινά ξινά σταφύλια» και παρόλο που δεν έχουν καμία σχέση με την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας.

Για τα υπόλοιπα, σας καλώ και εσάς να προσπαθήσουμε να γεμίσουμε μια σελίδα Α4 με επιτυχίες της χώρας μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (3-4 γραμμές κειμένου ανά περίπτωση). Μιλάμε για διακρίσεις που θα αυξήσουν τις δυνατότητες να βρουν οι Έλληνες νέοι μια αξιοπρεπή απασχόληση, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όσων κατοικούν σε αυτή τη χώρα, θα δημιουργήσουν κεφάλαιο για χρηματοδότηση της βελτίωσης των συνθηκών του περιβάλλοντος, θα καταγράψουμε ισχυρές παρουσίες στο «γήπεδο» της Γνώσης, που αποτελεί πρωτεύον «σπορ» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, κλπ.

Θέλω να σκέπτομαι θετικά, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα τη γεμίσουμε αυτή τη ρημάδα τη σελίδα με τις επιδόσεις της χώρας μας…

1 comment:

Anonymous said...

Σε λίγο θα μας περάσει και η Ρουμανία.. Η Πορτογαλία έχει προ πολλού χαθεί μπροστά μας.