Thursday, November 01, 2007

Διευθυντής εφημερίδων «αυτομόλησε» προς την πλευρά των blogs...


Ο Λάμπρος Σμαϊλης έχει δουλέψει ως διευθυντής σύνταξης ή διευθυντής αρκετών εφημερίδων, με τελευταίο σταθμό του τον «Ελεύθερο Τύπο», απ’ όπου αποχώρησε πριν από περίπου τρεις μήνες. Πριν από μερικές εβδομάδες, ξεκίνησε ένα blog, με κύριο θέμα του –τι άλλο;- τις εφημερίδες και την επιβίωσή τους.

Η εμπειρία του Λ. Σμαϊλη είναι χρήσιμη για όσους θέλουν να δουν το σκηνικό των media μέσα στο διεθνές περιβάλλον, χωρίς το άλλοθι ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση στον κόσμο. Το blog του παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Τύπο, κυρίως στις χώρες όπου ξεκινούν οι εξελίξεις. Το χαρακτηριστικό του Λ. Σμαϊλη είναι ότι, μέσα από την εμπειρία του, γνώρισε τους πυρήνες των αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο και από τότε τους παρακολουθεί συστηματικά. Αρνείται να «επιστρέψει» στη λογική ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου ή ότι δεν μας αφορούν οι εξελίξεις που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία.

Δεν θα συμφωνήσετε σε όλα μαζί του, κάτι με το οποίο μάλλον έχει συμφιλιωθεί. Είναι 45 ετών, άρα έχει πολλά χρόνια μπροστά του να μιλά και να γράφει για θέματα, όπου η παγκοσμιοποίηση είναι πια γεγονός.

2 comments:

Anonymous said...

Είδα το blog του Σμαϊλη , που πράγματα έχει φρεσκάδα.. Αν συνεχίσει έτσι, πιθανόν να κάνει περισσότερους φίλους απόσους έκανε ως δημοσιογράφος. Εγώ θα τον διαβάζω πάντως τακτικά.

pelatis said...

Καλό το blog, όντως, και απορώ πώς κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ξεκινήσει κάτι ανάλογο.
Ευκαιρία επίσης για αρκετούς να αναρωτηθούν γιατί τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στις εφημερίδες του σαββατοκύριακου είναι μεταφράσεις από την... Αγία Τριάδα: Guardian, Times και Financial Times, με ολίγη International Herald Tribune.
Γιατί, δυστυχώς η παραγωγή πρωτογενούς δημοσιογραφικού έργου στην Ελλάδα σπανίζει... Τι εννοώ;
Έλειψη, φαντασίας και μόχθου. Π.χ. το χθεσινό εξαιρετικό άρθρο που δημοσίευσαν Τα Νέα (από τους Financial Times) για τους τηλεφωνικούς θαλάμους εν έτι 2007, δε μπορούσε να το σκεφτεί Έλληνας συντάκτης; Με επιφυλλίδες και αμπελοφιλοσοφίες δε στέκει εφημερίδα.
Το blog πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον.