Thursday, January 03, 2008

Ολοένα και μεγαλύτερα ρεκόρ στην αγορά έργων τέχνης


Θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη του γούστου και των προτιμήσεων των καταναλωτών σε πολλές γωνιές της γης. Ενδέχεται να οφείλεται, όμως, και στην αύξηση των εισοδημάτων αρκετών στρωμάτων καταναλωτών, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε Ρωσία, Άπω Ανατολή, Ινδία και μουσουλμανικές χώρες. Γεγονός είναι ότι το 2007 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των πωλήσεων έργων τέχνης και σύχνα «έσπασαν» ταμεία στις δημοπρασίες.

Το φθινόπωρο κάπου φάνηκε ένα plateau, αλλά τα νούμερα είναι… «ζαλιστικά». Περισσότερα σε ένα περιεκτικό άρθρο του Assosiated Press.

Προσωπική μου αίσθηση είναι -χωρίς να διαθέτω στοιχεία- ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξητική τάση και στην ελληνική αγορά τέχνης, αν και καταγράφεται κάποιος προβληματισμός για την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, καθώς ορισμένοι συλλέκτες θεωρούν ότι κάποια ελληνικά έργα τέχνης είναι υπερτιμημένα. Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε την ευχάριστη συμβολή στη διαμόρφωση κουλτούρας για την τέχνη στη χώρα μας, από ορισμένα πολύ προσεγμένα blogs, που ξεπερνούν τη λογική του κουτσομπολιού ή την επίδειξη γνώσεων από «ειδικούς».

2 comments:

Anonymous said...

Η εληνική αγορά είναι νεοπλουτίστικη και υποανάπτυκτη.

ο δείμος του πολίτη said...

Δεν ξέρω, Στάθη, αν η αγορά έργων Τέχνης μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κουλτούρας του λαού. Εκτός από μερικές σημαντικές συλλογές που εκτίθενται ελεύθερα σε κάποιους μουσειακούς χώρους, τα πολλά είναι κρυμμένα στις ιδιωτικές κατοικίες ή κάτι τέτοιο -νομίζω τουλάχιστον.

Το Κράτος θα έπρεπε να είναι ο υπερασπιστής των καλλιτεχνών αγοράζοντας και εκθέτοντας έργα τους, ώστε και εκείνοι να ζουν αξιοπρεπώς και ο λαός να μπορεί ελεύθερα να τα βλέπει.