Wednesday, January 16, 2008

Πειράζει που ο Α. Τσίπρας είναι ωραίος;


Η περίπτωση του Α. Τσίπρα φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα κατά πόσον η εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει την πορεία ενός προσώπου…

Για να μην ανακαλύπτουμε τον τροχό, είναι καλύτερα να προστρέξουμε σε μια ανάλυση με στοιχεία, αναφορές σε πειράματα και επιστημονικές μελέτες. Η έρευνα αυτή του Economist είναι μακροσκελής, γι’ αυτό σας μεταφέρω εν τάχει κάποια συμπεράσματά της:

-αυτοί που επιλέγουν ένα στέλεχος στην επιχείρησή τους ή και έναν πολιτικό να τους κυβερνήσει, επηρεάζονται από την εξωτερική εμφάνιση των υποιψηφίων.
-η εμφάνιση επηρεάζει ακόμα και σε περιπτώσεις, όπου η διεκδικούμενη θέση είναι καθαρά επιστημονικού ή πνευματικού περιεχομένου
-η ομορφιά είναι ένα αρχικό πλεονέκτημα, που στη συνέχεια δημιουργεί δευτερογενώς πολλά επιπλέον πλεονεκτήματα στη ζωή
-η επένδυση στην βελτίωση της εικόνας κάποιου (με ρούχα, καλλυντικά, επεμβάσεις, κλπ) έχει αποτέλεσμα στην καριέρα του, αλλά οι μελέτες λένε ότι η απόδοση της επένδυσης είναι αρκετά χαμηλή, της τάξης του 15%.


Αν βρείτε λίγο χρόνο, διαβάστε την ανάλυση του Economist. Δεν θα έλεγα ότι έχει πλάκα, αλλά μπορεί να σας αρέσει. Πέρα από αυτά και αναφορικά με τον Α. Τσίπρα, πιθανόν η Ελλάδα χρειάζεται δημόσια πρόσωπα που να ενισχύσουν μια τάση προς επιβεβαίωση της καλύτερης φυσικής κατάστασης του προσώπου. Μετά το 1974, υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα όπου τα άτομα παίρνουν βάρος και η άνοδός τους εξαρτάται περισσότερο από την «κληρονομιά» της οικογένειας. Στο επίπεδο της πολιτικής ή των business, παίζουν ρόλο το σύστημα των media και ορισμένες κλειστές ομάδες συμφερόντων.

Μέσα σε όλα αυτά, μπορεί να είναι ρομαντικό να πει κανείς ότι οι ιδέες, η πρόταση και η συνέπεια ενός δημόσιου προσώπου θα έπρεπε να είναι στοιχεία, που να παίζουν ρόλο πέρα από την εμφάνιση ή την οικογενειακή «κληρονομιά». O Συνασπισμός, τουλάχιστον, θα κριθεί και από την επεξεργασία των ιδεών του, το ρεαλισμό των προτάσεών του, τη δυνατότητά του να εκφράσει θέσεις, πέρα από την διατύπωση κριτικής και την ενίσχυση κινητοποιήσεων.

2 comments:

Anonymous said...

Είτε έτσι , είτε αλλοιώς η παρουσία Τσίπρα φέρνει νέα δεδομένα.

Anonymous said...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:

- Για την Ευρώπη,

- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);

- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).

- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.

- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!