Thursday, January 24, 2008

Σε οριακό σημείο το σύστημα παραγωγής ‘Κουκοδήμων’


Υπάρχουν εκατοντάδες πρόσωπα γύρω μας που ξεκίνησαν τη ζωή και την καρριέρα τους με χάρισμα και φορά, αλλά αντί να γίνουν δημιουργικοί άνθρωποι, κατέληξαν κρίκοι στο σύστημα με τους παράγοντες και τους παραγοντίσκους, τις κλίκες και τα κυκλώματα, ενδιάμεσοι σε ‘δουλειές’.

Μακάρι να αποδειχθεί ότι ο άλτης Κουκοδήμος δεν έχει σχέση με όλα αυτά... Αλλά γύρω μας δεν έχει τόσο αξία η γνώση, παρά η μεσολάβηση. Δεν μετρούν οι αρχές, αλλά επιβραβεύεται ο κυνισμός. Εκατοντάδες άτομα επιδεικνύουν τα έσοδά τους –που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν-, τα κότερα και τα ακίνητά τους, προϊόν ενός συστήματος διαμεσολάβησης.

Στις δυτικές οικονομίες, το σύστημα αναγνωρίζει αξίες στη γνώση, σε αυτούς που η κατάρτισή τους δεν είναι μόνο εγγύηση ότι μπορούν να κάνουν σωστά τα πράγματα από πλευράς τεχνικής, αλλά –λόγω αισθητικής- εγγυάται αρχές.

Φθάσαμε σε ένα σημείο, που φαίνεται ότι η σημερινή κατάσταση δεν πάει άλλο. Τα έσοδα που θέλουν τα στρώματα που διαμεσολαβητών, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να παράγει το στρώμα των παραγωγών. Δεν χωράει η χώρα τόσους διαμεσολαβητές... Κάποιοι πρέπει να παράγουν, ώστε να δημιουργείται αξία και υπεραξία..

Μακάρι να μην αφορά τον Κουκοδήμο αυτή η ιστορία. Γιατί υπάρχουν γύρω μας χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες συνέλληνες, με φιλότιμο, αρχές, δημιουργικό πνεύμα, ευδόκιμη παρουσία στη ζωή και στον επαγγελματικό στίβο. Καμμιά κάμερα δεν δείχνει τα άλματα που πηδάνε κάθε μέρα, αλλά το ξέρουμε εμείς που τους βλέπουμε , μας δίνουν αίσθημα ικανοποίησης, προσφέρουν πρότυπα για να δείχνουμε στα παιδιά μας, την αίσθηση ότι αυτή είναι η Ελλάδα και όχι η άλλη του Στέφανου Χίου.

1 comment:

DPurpler said...

Ο "τρείς φορές άκυρο" ξαναχτυπά. Σε πιο σοβαρές υποθέσεις αυτή την φορά αλλά και πόσο πιο πολύ μας πονάνε...