Friday, January 04, 2008

Ζαχόπουλος και Obama, Τσέκου και Huckabee
















Παρακολουθώ εδώ και μήνες τις εξελίξεις στα προκριματικά των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών. Οι νίκες του Obama και του Huckabee στην Iowa, είναι σημαντικές –για διαφορετικούς λόγους.

Αφήστε λίγο παράμερα την επιμονή πολλών ελληνικών media να ασχολούνται επί 15 μέρες με την υπόθεση Ζαχόπουλου, ένα λυπηρό και σημαντικό θέμα, που δεν θα έπρεπε να απασχολήσει πάνω από τρεις μέρες την πραγματική ειδησεογραφία. Συμβαίνουν γύρω μας ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ακόμα και αν ξεκινούν από την Iowa. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει από την μετατροπή θλιβερών υποθέσεων, όπως αυτή του Ζαχόπουλου, σε reality show.

Δείτε CNN, BBC, μπείτε στα site αμερικάνικων εφημερίδων, του Economist, κλπ. Είναι μια ευκαιρία να αναπνεύσουμε και να θυμηθούμε ότι «Η ζωή είναι Αλλού», όπως έλεγε και το βιβλίο του Κούντερα…

5 comments:

ανεστης said...

Στάθη καλή μας χρονιά! Με υγεία και δημιουργικότητα.
Πάντα έλεγα οτι στις "αμερικάνικες" εκλογές θα έπρεπε να ψηφίζει όλος ο πλανήτης αφού πια οι αποφάσεις τους επηρρεάζουν βαθύτατα την παγκόσμια οικονομία, αγορά κλπ κλπ.

Anonymous said...

Stathi Kali Xronia!!!

Oi Americanices ekloges einai ontws poly endiaferouses kai o tropos me ton opoio provalloun ta minimata tous oi diaforoi ypopsifioi. Poly kalo einai kai to site tou Yahoo gia to thema, alla axizei kaneis na dei ola ta sites twn ypopsifiwn!!!

Kali Synexeia,

Akis.

tractatus said...

Ετσι δεν γίνεται πάντα; Τα ΜΜΕ αποθανατίζουν και μοντάρουν την καθημερινότητά μας έτσι ώστε να ξεχνάμε ποιά είναι τα σημαντικά εντός κι εκτός...συζήτηση καμία!

δ η μ ο λ ό γ ο ς said...

Καλημέρα και καλή χρονιά. Θα μου επιτρέψετε να αποτελέσω τον αντίλογο στην προσέγγισή σας για το θέμα Ζαχόπουλου. Πιστεύω οτι θα έπρεπε να απασχολεί την ειδησεογραφία πολύ περισσότερο, όχι τόσο αυτό καθ'εαυτόν, όσο το κρυμμένο του τμήμα, σαν το αφανές μέρος του παγόβουνου που βρίσκεται μέσα στο νερό. Αναφέρομαι στις περικοκλάδες της πολιτικής διαφθοράς, της οποίας εκδήλωση αποτέλεσε το εν λόγω θέμα.
Δυστυχώς, τόσο το proximity effect της είδησης, όσο και η προφανής του σύνδεση με την προαναφερθείσα διαφθορά το καθιστούν ρήγμα στον τοίχο της μυστικοπάθειας και της μεταξύ κατεργαρέων αλληλεγγύης που διέπουν την ελληνική πολιτική σκηνή.

Φυσικά θα συμφωνήσω οτι "η ζωή είναι αλλού", θα προσθέσω όμως οτι αφορά τη ζωή των άλλων.
Ο έλληνας δε νοιώθει μέρος ευρύτερης κοινωνίας, ούτε ευρωπαϊκής, πόσο μάλλον παγκόσμιας, ώστε να γίναι κοινωνός των θεμάτων που απασχολούν τους άλλους λαούς. Και αυτό συμβαίνει θεμιτά, καθώς έχει περάσει η περίοδος που δε μπορούσε να έχει πρόσβαση στα εκεί τεκταινόμενα. Ιντερνετ και δορυφορική είναι πηγές πληροφόρησης κι όμως ο έελληνας εμμένει στα δικά του. Η απομόνωση αυτή προφανώς τον (μας) διευκολύνει γιατί κάθε σύγκριση αποβαίνει εις βάρος μας. Προτιμούμε λοιπόν να μην κοιτάμε στον καθρέφτη!

Σαφώς και το διακωμωδώ, χωρίς να είμαι και το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα της νοοτροπίας αυτής λόγω πολυετούς παραμονής στο εξωτερικό. Βλέποντάς το όμως από δύο σκοπιές, ενώ δημοσιογραφικά είναι αναμενόμενη η στάση αυτή ελληνικής ομφαλοσκόπησης, επικοινωνιακά θα έβλεπα ευχαρίστως μια κούρα εξευρωπαϊσμού πριν αρχίσουν να μας απασχολούν τα αλλότρια...
Αυτά τα λίγα και δονκιχωτικά

Καλή σας μέρα

ο δείμος του πολίτη said...

Για το Ζαχόπουλο έχω γράψει κι εγώ. Η απούσα πολιτική προσέγγιση συνειδητά έχει γίνει μια ιστορία τσόντας, ώστε επισκίασε κάθε άλλο ζήτημα.