Monday, March 10, 2008

Πού να «ουρούν» οι δημοσιογράφοι…


Το θυμήθηκε το Newsweek, σε μια έρευνα για το κατά πόσον τα media είναι αντικειμενικά όσον αφορά στην αντιμετώπιση του Obama και της Hillary,η οποία, βεβαίως, καταλήγει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι αυστηρά ουδέτερα, αλλά και ότι αυτό δεν είναι παρεξηγήσιμο, ούτε ύποπτο, ούτε καταστροφή.

Ο Lynton Johnson, που έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Kennedy, είχε πει, αναφερόμενος στους δημοσιογράφους, «I would rather have someone inside the tent pissing out, than outside pissing in». Η φράση αυτή αιτιολογεί γιατί πολιτικοί (και επιχειρηματίες) προτιμούν να έχουν τους δημοσιογράφους ως insiders, παρά outsiders. Το ποια είναι τα όρια, είναι μια μεγάλη συζήτηση. Οι κανόνες και οι πρακτικές είναι διαφορετικοί στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Η ουσία είναι ότι η «δημοσιογραφία των πολιτών» τείνει να αλλάξει το πεδίο και το «παιχνίδι». Στην εποχή του Lynton Johnson η τέντα χωρούσε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων. Στη δική μας εποχή, όπου ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά με την προσθήκη αρκετών πολιτών, η κατάσταση πάει να βγει εκτός ελέγχου, τουλάχιστον του παραδοσιακού τρόπου ελέγχου. Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα της υπόθεσης του press-gr, έστω και αν το αυτό το blog δεν αποτελούσε έκφραση της δημοσιογραφίας των πολιτών.

1 comment:

Anonymous said...

Ίσως η τέντα τελικά να πάρει την μορφή του internet αλλά τότε να δούμε που θα κατουράμε.....