Tuesday, March 25, 2008

ΟΤΕ, DT, ΠΑΟ και Β’ Αθηνών… ή, γιατί η πώληση ΟΤΕ θα φέρει ριζικές αλλαγές παντού!

Η προοπτική της πώλησης του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom έφερε ρίγη σε αρκετούς βουλευτές της Β’ Αθηνών, που δεν ανήκουν μόνο στα δύο που θεωρούντο –μέχρι πρόσφατα- κόμματα εξουσίας. Όπως εξηγούσε γνωστός πολιτικός, που έχει χρηματίσει και υπουργός, ο εκλογικός μηχανισμός αρκετών βουλευτών αποτελείται από στελέχη κάποιον (πρώην ή νυν) ΔΕΚΟ, με κύριο πυλώνα τον ΟΤΕ. Η ύπαρξη του τερατουργήματος που λέγεται Β’ Αθηνών (μαζί με 2-3 ακόμα μεγάλες εκλογικές περιφέρειες), έχει δημιουργήσει ισχυρούς μηχανισμούς, στους οποίους θα αφιερώσει πάρα πολύ μνήμη του υπολογιστή του ο πολιτικός επιστήμονας του άμεσου μέλλοντος.

Η παρουσία της Deutsche Telekom, έστω και αν δεν θα ολοκληρωθεί αμέσως, αλλά γίνει σταδιακά, θα θέσει σε δοκιμασία αυτό το σύστημα. Η διάσταση αυτή δείχνει μια μόνο περίπτωση των αλλαγών που θα επιφέρει η μετάβαση του ΟΤΕ προς την DT. Οι αλλαγές αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τις τηλεπικοινωνίες και αφορούν στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του πολιτικού συστήματος. Ας δούμε μερικές πλευρές:

1.Ο ΟΤΕ αποτελεί ένα «κάστρο» στη λειτουργία μιας χώρας, όπου το κράτος ελέγχει πάνω από το 60% της παραγωγής του ΑΕΠ. Η εισαγωγή του ΟΤΕ στο ΧΑΑ και η διοίκηση Βουρλούμη έχουν αλλάξει αρκετά, ωστόσο παρέμενε ένας φορέας – «κάστρο» μιας αντίληψης για τη λειτουργία του κράτους, την επιρροή των πολιτικών στη λειτουργία του, τον τρόπο διορισμού στελεχών, το επίπεδο αμοιβών, την παραγωγικότητα, κλπ.

2.Έφόσον πέσει το «κάστρο» του ΟΤΕ, τότε θα είναι εύκολο να πέσουν μικρότερα «φρούρια». Η ΔΕΗ δεν μπορεί να πωληθεί, αλλά υπάρχουν μια σειρά τομείς της κρατικής δραστηριότητας, που είναι δυνατόν να ενισχύσουν αυτή την τάση (λιμάνια, Ολυμπιακή ή ό,τι απομείνει από αυτήν, κλπ).

3. Πιθανόν να έχουμε αλλαγές και στη μορφή της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Αυτή τη στιγμή, μερικοί από τους πιο ισχυρούς συνδικαλιστές, σε κεντρικό επίπεδο, έχουν προέλθει από τον ΟΤΕ (Γ. Μανώλης, Κ. Πουπάκης, Ροβ. Σπυρόπουλος, Δ. Στρατούλης) ή τις Τράπεζες. Ένας ιδιωτικός ΟΤΕ και τράπεζες κατά πλειοψηφία ιδιωτικές, δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να έχουν αυτή τη συμβολή. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα έχουμε τάσεις αλλαγών και στο επίπεδο της ΓΣΕΕ, η οποία τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο, εκπροσωπούσε τις ισχυρές ΔΕΚΟ του δημοσίου…

4. Χορηγία στον ΠΑΟ: δεν θα έχει σχέση η παράμετρος Βγενόπουλου, αλλά η Cosmote αναμένεται να είναι πιο «σφιχτή» στην έγκριση χορηγίας στον ΠΑΟ (και ο ΟΤΕ, συνολικά, στη διάθεση χορηγιών, διαφημίσεων, κλπ). Δεν θα το αναλύσουμε εδώ, αλλά υπάρχει ένα γενικότερο θέμα: οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα είναι στο επόμενο διάστημα πολύ μετρημένες στα θέματα των χορηγιών, και αυτό θα έχει συνέπεια στο φτωχό και με προβλήματα χουλιγκανισμού ποδοσφαιρικό θέαμα.

Τίποτε δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά και τίποτε δεν παραμένει σταθερό. Ρωτήστε τους βουλευτές της Β’ Αθηνών ή προμηθευτές του ΟΤΕ, που έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται για την επόμενη μέρα…

2 comments:

Anonymous said...

Τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ να τον αφήσεις στην άκρη απο το βρώμικο πολεμό σου και να μην τον μπλεκεις με αλλα θέματα.-

-13Θ-

ανεστης said...

Ναι ρε Στάθη, είναι δυνατόν να θίγεις με το βρώμικο πόλεμο σου τα ιερά και τα όσια της φυλής;
Γιατί πολέμισε τούτος ο λαός αν όχι για το δικαίωμα χορηγείας του ΠΑΟ;