Thursday, March 27, 2008

Ένας στους επτά συνέδρους ΠΑΣΟΚ δεν έχει e-mail

Ειπώθηκε από υπεύθυνα χείλη και αξίζει να σημειωθεί. Ένας στους επτά συμμετέχοντες στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου... Η αναφορά δεν γίνεται εδώ για να αποδοθεί μομφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά για να αποκτήσουμε μια αίσθηση το επίπεδο επικοινωνίας των πολιτικών στελεχών, που επηρεάζουν την κεντρική σκηνή της χώρας (ένας φίλος βάζει στοίχημα, ότι στο αντίστοιχο σώμα της Νέας Δημοκρατίας, το ποσοστό αυτών που δεν έχουν e-mail θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο).

Δεν είναι ζήτημα ελιτισμού, ούτε επίδειξης η διάθεση ενεργού λογαριασμού e-mail. Οργανισμοί που τα μέλη τους δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είναι αναμενόμενο να έχουν χαμηλότερη απόδοση στα θέματα επικοινωνίας, συνεννόησης, ζυμώσεων και σύνθεσης πολιτικών από άλλους, που χρησιμοποιούν περισσότερο το Internet. Ακούγεται κάπως σαν δόγμα, αλλά, πιστέψτε με, το έζησα σε κάποιους φορείς και κατάλαβα ποιο είναι το κόστος, αν πρέπει να μιλήσεις στο τηλέφωνο ή να δεις κάποιον από κοντά για να προχωρήσεις μια συνεννόηση που απαιτεί δύο γραμμές σε e-mail και ανταλλαγή τριών μηνυμάτων. Φαίνεται απλοϊκό, αλλά αν δεν το ζήσετε, δεν μπορείτε να καταλάβετε το «δράμα»... Επιπλέον, τα μέλη Οργανισμών που διαθέτουν υψηλότερο ποσοστό χρήσης e-mail, έχουν διαφορετική κουλτούρα σε θέματα έκθεσης απόψεων και λήψης αποφάσεων...

2 comments:

spallantzas said...

Προσωπικά νομίζω ότι το ποσοστό και στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερο! Θα ηταν όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον να βρεις και να δημοσιοποιήσεις τα συνολικά νουμερα , για όλα τα μελη των κομμάτων (στο ΠΑΣΟΚ μπορεις να απευθυνθείς στο Τμήμα διαδικτυου και να ρωτήσεις τουλάχιστο, πόσα μελη και φίλοι εχουν μαιλ myname@pasok.gr που διατίθεται δωρεάν ,και αν αυτό ισχύει και με τα άλλα κόμματα) για να δουμε την πραγματικότητα. Να διερευνήσεις επίσης αν τα άλλα κόμματα παρεχουν δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στα μελη τους στους χωρους των γραφειων μεσω των "ηλιοτόπων"
Θεωρώ πως το ΠΑΣΟΚ έχει σαφη υπεροχή έναντι όλων στο θέμα, αλλά δεν ειναι αυτό κατά τη γνώμη μου το πρωτεύον. Το ζητούμενο είναι πως αυτή την τεχνολογική υπεροχή την αξιποιείς πολιτικά. Και αυτό στην Ελλάδα δεν το κάνει κανείς , ούτε το ΠΑΣΟΚ που θα μπορουσε περισσότερο απο όλους σήμερα.

Nick Styl said...

Κατ΄αρχήν θέλω να πω ότι πραγματικά το blog σου (το οποίο άρχισα να παρακολουθώ από την προηγούμενη συζήτηση που είχαμε για τα social media) έχει ποιότητα και θίγει ζητήματα τα οποία είναι εξαιρετικά, ειδικά για εμάς που ενδιαφερόμαστε/ανήκουμε στα alternative media.

Ένα πρόβλημα που έχω με το emailing system του ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα μπορούσε να το το κάνει πιο ανοιχτό στο λαό. Να έχει ένα είδος listserv που μπορείς να γραφτείς και να στέλνεις μηνύματα ή να ενημερώνεις όλο το ΠΑΣΟΚ. Το Indy π.χ κλασσικά επικοινωνεί με αυτό τον τρόπο.

Έχοντας πει αυτό, οι προτάσεις μου για τα άλλα κόμματα ξεκινούν από το να αποκτήσουν αξιοπρεπή ιστοσελίδα σαν αρχή, μέχρι να έχουν έστω και ένα email επικοινωνίας για το κοινό!

Επίσης, θέλω να σε ρωτήσω:
Πως είναι δυνατό να μην έχεις γράψει κάτι (και συγγνώμη εάν το έχεις κάνει, αλλά όπως είπα είμαι καινούργιος στο blog σου) για το γεγονός ότι μεγάλες εφημερίδες δεν έχουν καν RSS!!! Επίσης, πόσοι δημοσιογράφοι έχουν τα email τους ανοιχτά για το κοινό ή έχουν email??

Αυτά δεν τα λέω για να "πικάρω" τους δημοσιογράφους, αλλά όπως σου είπα ζω στο εξωτερικό και για να ενημερώνομαι xρησιμοποιώ rss reader. Επομένως, οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ της Ελλάδας δεν κάνουν κατά τη γνώμη μου καλή δουλειά στο να ενημερώσουν εμάς που ζούμε έξω...

Ευχαριστώ για το βήμα διαλόγου και για τα ζητήματα που θέτεις, που με κάνουν να προβληματίζομαι...