Monday, May 26, 2008

Η μορφωτική ακόλουθος και οι ανεκδιήγητες αδελφές Μαγγίρα

Πριν λίγο καιρό, η μορφωτική ακόλουθος της Ελλάδας σε σημαντική χώρα μου έλεγε ότι η πρεσβεία στην οποία υπάγεται δεχόταν πιέσεις ώστε τα περιορισμένα κονδύλια που διέθετε να προσανατολισθούν στην υποστήριξη της υποψηφιότητάς μας στην... Eurovision. Η μορφωτική ακόλουθος ήταν ανήσυχη, έως απελπισμένη. Είχε μια σειρά προγράμματα, που αφορούσαν στην προώθηση της εικόνας του ελληνικού πολιτισμού, αλλά έπρεπε να σκεφθεί την επένδυση στην Eurovision!

Οι πιέσεις για τέτοιες επενδύσεις, δίνουν μια εξήγηση γιατί ελληνικές υποψηφιότητες, που είναι κάτω του μετρίου, απολαμβάνουν αρκετές ψήφους: σε έναν θεσμό που φέτος τον «λάμπρυναν» οι αδελφές Μαγγίρα. Που έκαναν επίδειξη της αγραμματοσύνης τους... Το περηφανευόντουσαν... Ήταν και αστοιχείωτες στη γεωγραφία, αλλά και στις βασικές γνώσεις που αφορούν στις σχέσεις χωρών και εξηγούν πολύ εύκολα, π.χ., γιατί η Τουρκία στηρίζει Αζερμπαϊτζάν και αντιστρόφως.

Δεν θέλαμε κάποιον καθηγητή πανεπιστημίου, αλλά τόση ασχετοσύνη (από τις αδελφές) εκθέτει όλους εκείνους που επενδύουν πάρα πολλά στην υπόθεση Eurovision. Και επειδή το διαγωνισμό τον βλέπουν μαθητές, που «μαθαίνουν» ποια είναι τα πρότυπα, αλλά και πολλοί Έλληνες που ξέρουν τα στοιχειώδη, ας βρουν του χρόνου κάποιους παρουσιαστές που να ξέρουν την αλφαβήτα. ΄Η να την μάθουν, διάβολε… Δεν είναι τόσο δύσκολο να αφιερώσουν λίγες ώρες, για να μάθουν με ποιους έχει φιλίες ή παραδοσιακή σχέση η Σλοβενία, τι κάνει συνήθως η Λευκορωσία, η Μολδαβία, κλπ...

Μια άλλη οπτική γωνία είναι ότι το επίπεδο των παρουσιαστών είναι αντάξιο με αυτό του διαγωνισμού. Και ότι βοηθάει να έχουν τέτοια «ρέντα» οι παρουσιαστές, ώστε να μπαίνει στη σωστή του διάσταση το όλον θέμα…

2 comments:

ανεστης said...

Ε, βέβαια!
Αν η συμμετοχή είναι τόσο σημαντική που πρέπει να διατεθούν κονδύλια απο τους μορφωτικούς ακόλουθους, θα πρέπει και οι παρουσιαστές να είναι ανάλογου κύρους για να εθυπηρετηθεί ο εθνικός στόχος!
Για να μπορεί μετά ένας γίγαντας της πολιτικής διανόησης (Ρουσσόπουλος, Σιούφας) να μιλήσουν για επιτυχίες της κυβένρησης Καραμανλή.
Α, ρε βρεμένη σανίδα...

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΙΤΣΟΣ, ΕΚΔΟΤΗΣ said...

Ναι, αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, υπήρξε πρόοδος!
Φέτος μπορεί να μην ήξεραν οι παρουσιαστές την εξωτερική πολιτική των χωρών, που ελάμβαναν μέρος, πέρυσι όμως δεν ήξεραν καν ούτε της Έλλαδας!
Ξεχνιέται εκείνο το "Μακεδονία" της Μπακοδήμου, χρυσοπληρωμένο, μάλιστα, από τον ελληνικό προυπολογισμό; ΄Η μήπως το ναζιάρικο "ένα λαθάααακι έκανααααα" με το οποίο προσπάθησε να το ...διορθώσει.