Thursday, May 29, 2008

Το «άστρο» του Δ. Αβραμόπουλου και μια πρόβλεψη...

Ισχυροί υπουργοί, συνάδελφοι του κ. Δ. Αβραμόπουλου θαύμαζαν για πολύ καιρό την ικανότητά του να μένει αλώβητος, ενώ η κατάσταση στην περίθαλψη και στις υπηρεσίες υγείας γεννά καθημερινές κρίσεις. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει. Δεν είναι μόνο οι κρίσεις που ξεσπούν και «δεν μαζεύονται», π.χ., οι συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ, που είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι έχουν κάνει τα ασθενοφόρα «μαγαζί» τους. Ολοένα και πιο συχνά, έχουμε θανάτους ασθενών, από προφανή βραδυπορία ή αμέλεια των υπηρεσιών υγείας…

Ακόμα και αν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με αρκετή διακριτικότητα από ορισμένα media, μια προσεκτική περιδιάβαση της μπλογκόσφαιρας δείχνει ότι έχουν αυξηθεί τα σχόλια και οι καταγγελίες πολιτών για καθημερινές σκηνές από τις κακές υπηρεσίες υγείας. Η κριτική προς το υπουργείο Υγείας εντείνεται, ολοένα και περισσότερο. Τα στατιστικά από ένα ειδικό εργαλείο παρακολούθησης των αναρτήσεων, όπου παρατηρώ την «πορεία» του κ. Αβραμόπουλου ως πιλοτικό project, δείχνουν ότι αυξάνεται η «θερμότητα»…

Αν υπάρχει κάτι καινούργιο στο δημόσιο βίο, είναι ότι, εφόσον αυξάνεται η κριτική της μπλογκόσφαιρας για ένα δημόσιο πρόσωπο, αυτό εκ των πραγμάτων θα επηρεάσει και την στάση των κλασσικών media. Τους τελευταίους μήνες, η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε και για άλλα δύο πρόσωπα της κεντρικής σκηνής: οι θετικές δημοσκοπήσεις και η απουσία ουσιαστικής κριτικής από τα κλασσικά media, δεν ήταν αρκετή να διαφυλάξει τη δημόσια εικόνα των προσώπων αυτών, όταν «πύκνωσαν τα σύννεφα» στα social media.

Πριν θριαμβολογήσουν κάποιοι για την επερχόμενη επικράτηση των social media απέναντι στα κλασσικά media, να σημειώσουμε ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη: η ελληνική μπλογκόσφαιρα δεν έχει αποκτήσει ακόμα αρκετό βάθος, ώστε να εκφράζει κατά τρόπο ασφαλή πραγματικές τάσεις και να φέρνει στην επιφάνεια μετατοπίσεις του κοινωνικού σώματος. Η τάση θα ενισχυθεί, εφόσον πολίτες ή ομάδες πολιτών, αναλάβουν την πρωτοβουλία να εκφράζουν με επώνυμο τρόπο τις απόψεις τους.

Να αυξηθεί ο πληθυσμός των blogs, αλλά και η υπεύθυνη αντιπροσώπευση ομάδων με αιτήματα, για την ποιότητα ζωής της γειτονιάς τους, τα θέματα της δουλειάς τους κλπ. Το ευχάριστο είναι ότι απλοί πολίτες το δοκιμάζουν ολοένα και περισσότερο. Aπό την άλλη πλευρά, είναι πολύ λιγότερα τα στελέχη επιχειρήσεων, οι επαγγελματίες (π.χ., μηχανικοί, δικηγόροι), τα πολιτικά στελέχη, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να μπουν στο στίβο της διαδραστικής, διαδικτυακής επικοινωνίας. Ορισμένοι από αυτούς έχουν λόγους να θέλουν να το αποφύγουν, κάποιοι άλλοι θα ανακαλύψουν μετά λίγους μήνες, ότι άφησαν να χαθεί μια ευκαιρία, την οποία αξιοποίησαν ανταγωνιστές τους.

1 comment:

Anonymous said...

Αξιότιμε κύριε Αβραμόπουλε,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την απόφασή σας για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

Είναι κάτι που το περιμέναμε πολύ καιρό να γίνει. Όμως δεν έχω καταλάβει, γιατί το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2008. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Η ομαδική ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Τερλίδου είναι μανιώδης καπνίστρια και κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών καπνίζει με τη σέσουλα. Ούτε πάει το μυαλό της στην ανάγκη ή τη στοιχειώδη υποχρέωση να ζητήσει την άδεια των ασθενών της.

Το «...ιατρείο» της μυρίζει τσιγαρίλα.

Άν η ισχύς της απόφασής σας για την απαγόρευση του καπνίσματος άρχισε από τώρα, θα μπορούσαν ορισμένες δυσμενείς συνέπειες να μετριαστούν.

Κύριε Αβραμόπουλε,

Γιατί καθυστερείτε την εφαρμογή της αντικαπνιστικής απόφασής σας; Επειδή φοβάστε μήπως σας φάνε οι Ελληνάρες, οι τσαμπουκάδες, και αφήνετε την ισχύ της απόφασή σας για να την υποστούνε οι διάδοχοί σας που θα είναι στην εξουσία το 2010 και θα δεχτούν τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς και την οργή των ελληναράδων τσαμπουκάδων που μπορούν να ανεβάσουν και να κατεβάσουν κυβερνήσεις για να μην κόψουν το κάπνισμα;