Friday, May 02, 2008

Τοπικές εφημερίδες, Internet και ο ρόλος των δημοσιογράφων

Από τα συμβαίνοντα στις ΗΠΑ, δεν είναι εύκολο (ή δυνατόν) να εφαρμόσουμε ούτε καν το 20%... Έχει ενδιαφέρον, όμως, να ανατρέχουμε στις πέραν του Ατλαντικού τάσεις, γιατί δίνουν ιδέες και –όπως πάντοτε- από τις ΗΠΑ ξεκινούν κάποια «κύματα» που θα μας κατακλύσουν (και στην ενημέρωση).

Στην Ελλάδα είναι «μυστικό» ότι αρκετές περιφερειακές / τοπικές εφημερίδες είναι πολύ πιο ανθεκτικές, υγιείς και «ζωντανές» από τις εφημερίδες της πρωτεύουσας. Στο επόμενο διάστημα θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το Internet, καθώς μέχρι τώρα:
-έχουν κάνει μικρή επένδυση,
-είναι προφανής η έλλειψη τεχνογνωσίας και κουλτούρας για τον χειρισμό του μέσου,
-υπάρχει καχυποψία για το Internet.

Οι τάσεις, που θα «πιέσουν» και τις ελληνικές περιφερειακές / τοπικές εφημερίδες είναι:
-οι νέας ηλικίας άνθρωποι δεν διαβάζουν, πλέον, έντυπα,
-ένα μέρος των εσόδων προέρχεται από αναγνώστες μακριά από τον τόπο έκδοσης των εφημερίδων,
-παρά τις μάχες οπισθοφυλακής, οι κυβερνήσεις και η διοίκηση θα υποχρεωθούν να αναπτύξουν τις υπηρεσίες μέσα από το Διαδίκτυο, κάτι που θα ενθαρρύνει και άλλες ομάδες πολιτών να αναζητήσουν περισσότερη πληροφόρηση από το Internet…

1 comment:

Anonymous said...

Όταν μιλάμε για μέγεθος του Internet, εννοούμε τον αριθμό των χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο, τον πληθυσμό δηλαδή του "παγκόσμιου χωριού". Τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία (2004),που εχω βρει, κάνουν λόγο για 605 εκατομμύρια χρηστών, επί συνόλου 6,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ποσοστό 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού της Γης. Από αυτά τα 605 εκατομμύρια, το 25% περίπου βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 30% στις χώρες της διευρυμένης πλέον Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 13% στην Κίνα, το 8% στην Ιαπωνία, το 4% στη Ν.Κορέα, ενώ το υπόλοιπο 20% κατανέμεται σε διάφορες χώρες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ινδία, που κατέχουν ένα ποσοστό μεταξύ 1 - 2% του συνόλου των χρηστών. Τα χαμηλότερα μεγέθη στη διείσδυση του νέου μέσου παρουσιάζουν οι χώρες της Αφρικής, με εξαίρεση τη Νότιο Αφρική.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, οι χώρες με τους περισσότερους χρήστες είναι η Γερμανία (40 εκατομμύρια), η Βρετανία (25 εκατομμύρια), η Γαλλία και η Ιταλία (20 εκατομμύρια έκαστη). Στα καθ' ημάς, οι χρήστες του Διαδικτύου υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% περίπου του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Φιλικά
Γιώργος Τσερεμής Κέρκυρα