Monday, June 23, 2008

George Clooney, o τελευταίος «σταρ του σινεμά»

Δουλεύοντας πάνω σε μια έρευνα για την πορεία των ανδρικών προϊόντων περιποίησης, συνειδητοποίησα ότι θεωρούσε τον George Clooney, ως το πιο πρόσφορο σημερινό ανδρικό πρότυπο. Μελετώντας ένα παλιότερο τεύχος του Time, που είχε εξώφυλλο τον Clooney, βρίσκω μια σημείωση της 15χρονης κόρης μου μέσα στις γραμμές που λέει «είναι θεός, καλέ».

Έχοντας απολαύσει ταινίες όπως το «Good night and Good Luck» και «Michael Clayton», έχει ενδιαφέρον το ερώτημα, πώς, μετά τα μαζικά πρότυπα των Tom Cruise και Brad Pitt, έρχεται στην επιφάνεια ένας star, που είναι μια πιο σοφιστικέ επιλογή. Είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιεί και αυτός στρατιές από image makers, publicists, αλλά μάλλον έχει και κάτι παραπάνω:

-όντας γιος επιφανούς Αμερικανού πολιτικού, αντιλαμβάνεται ότι η σχέση με το κοινό δεν μπορεί να είναι μόνο αντικείμενο χειραγώγησης και πλαστής εικόνας,
-το πέρασμά του στη σκηνοθεσία έχει γίνει με επιλεγμένα έργα, που έχουν ενισχύσει την στόφα του star,
-απ’ ότι λέει το Time, απασχολεί λιγότερο με την προσωπική ζωή του, απ’ όσο οι περισσότεροι «ανταγωνιστές» του, ενώ η έκθεση στη δημοσιότητα είναι εξαιρετικά επιλεκτική.

Πιθανόν ο Clooney να είναι ο «καταλληλότερος» star σε μια εποχή, όπου ο George Bush κέρδισε τις εκλογές (με λιγότερες ψήφους!), αλλά ο Al Gore, ο «χαμένος», θα μείνει στην ιστορία με θετικά γράμματα.

Και η Angelina Jolie ασχολείται με τον Τρίτο Κόσμο, αλλά ο ακτιβισμός του Clooney στο Darfour θεωρείται πιο ειλικρινής και συμβατός με το profile του συγκεκριμένου star.

Μιλάμε, ασφαλώς, για show business. H διαφήμιση του Martini και του Lexus, μπορεί να είναι τα «καύσιμα» για να διατηρεί ο Clοoney τα τεράστια σπίτια του στο Los Angeles και στις ιταλικές λίμνες (Κόμο)…

No comments: