Monday, June 09, 2008

Υπουργέ, Internet μόνο στο 13% των σχολείων;…

Θα ήθελα να ρωτήσω τον υπουργό Παιδείας, τον Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για τα νούμερα αυτα που έδωσε το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, θεσμός της Πολιτείας (υπο την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών). Ειπώθηκε στην εκδήλωση της ΕΕΤΤ, μπροστά στην Επίτροπο Viviane Reding , τους υπουργούς Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και Μεταφορών & Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη

Αν το συγκράτησα καλά, αυτή η «επίδοση» είναι η χειρότερη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα, όμως, από τις συγκρίσεις, το ποσοστό είναι ντροπιαστικό. Επειδή έχω την ενδιαφέρουσα εμπειρία, να παρακολουθώ τι γίνεται σε δημόσια σχολεία, δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Το αντίθετο, μάλιστα: ενώ πολλοί μαθητές και αρκετοί καθηγητές έχουν διάθεση να χρησιμοποιήσουν περισσότερο το Διαδίκτυο, νοιώθουν ότι παλεύουν με το χάος και ότι δεν υπάρχει κανένας να τους ακούσει…

Δεν υπάρχει διάθεση να ψάξουμε για εύκολη λύση και να αποδώσουμε ευθύνες σε κάποιο κυβερνητικό κόμμα. Τα ίδια θα έγραφε αυτό το ιστολόγιο, αν εξακολουθούσε να είναι υπουργός ο Πέτρος Ευθυμίου, πολύ γνωστός μου επί δεκαετίες και συνάδελφός μου επί αρκετά χρόνια (πριν αποχωρήσουμε και οι δύο από τη δημοσιογραφία). Αυτό το ποσοστό είναι κάτι που θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να παλέψουν οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις, αλλά όχι μόνο αυτοί. Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι:

-η αξιωματική αντιπολίτευση (όποια και αν είναι) θα έπρεπε να κάνει ηχηρή παρέμβαση για να σοκαριστούμε,

-οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να φωνάξουν δυνατά Περιττό να σας ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών δεν έχει καταφέρει να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η ευθύνη δεν μπορεί να επιρριφθεί στις κυβερνήσεις. Έχουμε δει γκαρσόνια, μπακάληδες, νοικοκυρές, να κάνουν το βήμα και να αποκτούν πρόσβαση στο Internet, γιατί έχουν διάθεση να γνωρίσουν κάτι καινούργιο.

-αρκετοί γονείς έχουν παραιτηθεί από την ιδέα να μπουν στον κόπο να υποκαταστήσουν κάτι από τη δεδομένη αδυναμία του (μέσου) σχολείου να καθοδηγήσει τα παιδιά στον καινούργιο κόσμο του Διαδικτύου…

Το έλλειμμα είναι μεγάλο και δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από το ίδιο το σχολείο. Δυστυχώς, όμως όλοι οι άλλοι ,όσο και αν το παλέψουμε, μικρό, μόνο, μέρος από το κενό μπορούμε να καλύψουμε.

1 comment:

Anonymous said...

Είμαι εκπαιδευτικός και προτιμώ να μην σας πω τι είχε γίνει επί εποχής Ευθυμίου...