Αυτό που ήλθε στην επιφάνεια με την περίπτωση Siemens, το περιγράφουν εδώ και αρκετά χρόνια διεθνείς οργανισμοί (π.χ., δείκτες διαφάνειας). Το πολιτικό σύστημα ασχολείται αυτή τη στιγμή με την περιπτωσιολογία. Θα ήταν χρήσιμο τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξουν αναλυτικές και δεσμευτικές τοποθετήσεις, που αφορούν –μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω θέματα:
ΕΣΟΔΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: υπάρχουν στοιχεία ότι τα κόμματα έπαιρναν έσοδα κατά τρόπο παράνομο (στο ύψος και τον τρόπο). Δεύτερον, αποδέχονταν έσοδα χωρίς παραστατικά, δηλαδή, «μαύρο χρήμα». Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, χωρίς να είναι «άγγελοι», έχουν επί χρόνια θεσμοθετημένες διαδικασίες, που επιτρέπουν ένα επίπεδο νομιμότητας. Να δεσμευτούν τα κόμματα, ότι θα ψηφίσουν την υιοθέτηση των δοκιμασμένων δομών άλλων χωρών με ώριμη δημοκρατία και θα τις εφαρμόσουν. Όχι άλλες ελληνικές «πατέντες». Τέρμα στις εξαγγελίες «νέων, αυστηρών νόμων», που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα εφαρμοσθούν.
ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: μετά την εμφάνιση της υπόθεσης Siemens, ενισχύθηκαν οι φωνές που λένε ότι τα κόμματα πρέπει να παίρνουν μεγαλύτερη επιχορήγηση από το Κράτος. Το αντίθετο πρέπει να γίνει. Η τεράστια επιχορήγηση που παίρνουν ήδη από το κράτος,
-πρώτον, δεν είναι διαφανές πώς την διαχειρίζονται και
-δεύτερον, όσο μεγάλη και να γίνει, δεν αποτρέπει την αναζήτηση πόρων από ιδιώτες.
Η κατεύθυνση είναι αναζήτηση πόρων από την κοινωνία, αλλά με διαφανή τρόπο. Ακόμα και η Google έχει δημιουργήσει σύστημα, ώστε οι απλοί Αμερικάνοι πολίτες να στέλνουν με αυτόματο τρόπο ένα ποσόν σε υποψήφιο (π.χ., στον Obama).
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: αυτές και κυρίως η Β’ Αθηνών, είναι «εργαστήρια παραγωγής διαφθοράς». Όταν το ελάχιστο budget ενός υποψηφίου βουλευτή για να έχει πιθανότητες εκλογής είναι 500.000 ευρώ, τότε η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ο υποψήφιος θα αναζητήσει με αγωνία έσοδα. Δεν αρκούν σοβαροί επιχειρηματίες για να φθάσει το ταμείο του υποψηφίου βουλευτή. Θα πρέπει να καταφύγει και σε «επιχειρηματίες» με μη νόμιμες δραστηριότητες. Να γιατί δεν πρέπει να απορούμε, για ποιο λόγο το λαθρεμπόριο πετρελαίου αυξάνεται, για ποιο λόγο τα νυχτερινά κέντρα έχουν τα περισσότερα παρανομίες…
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ: όλες οι κυβερνήσεις πχ μετά το 1974, έβρισκαν αιτιολογίες για να μην εφαρμόζουν το νόμο, ή –πονηρά- να ψηφίζουν καινούργιους νόμους, που θολώνουν το πνεύμα και γράμμα των προηγουμένων.
ΕΦΟΡΙΕΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ: όλοι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν αυτό που Έλληνες πολιτικοί δεν αγγίζουν, από το οποίο ορισμένοι (πολιτικοί) επωφελούνται…
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: με άλλοθι την οικονομική δυσπραγία των δήμων, έχει αναπτυχθεί ένα αυξανόμενο κύμα παρανομιών, που είναι εκκολαπτήριο διαφθοράς, απολύτως ορατής στις τοπικές κοινωνίες. Η κεντρική διοίκηση αποδέχεται αυτό το κλίμα, έως ότου συμβαίνουν «κραχ» σε δήμους, οπότε δημιουργείται μέγα αδιέξοδο. Μετά τα «κανόνια» μερικών δήμων της περιφέρειας, ήλθε η ώρα του δήμου Πειραιά…
ΕΙΔΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ: σε αυτό το σημείο η σημερινή κυβέρνηση έκανε ένα βήμα μπροστά και προωθεί την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών. Έχει χυθεί πολύ μελάνι, για την περιγραφή των πρακτικών που κρύβουν αυτοί οι λογαριασμοί. Πρέπει να επισπευσθεί η κατάργησή τους.
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: ο σημερινός πρόεδρος του ΑΣΕΠ μπορεί να πει πολλά γι’ αυτά που πρέπει να αλλάξουν ή να διορθωθούν. Οι «διορισμοί από το παράθυρο» είναι η «ηρωίνη» του σημερινού πολιτικού συστήματος και ο μεγαλύτερος αρμός διαφθοράς της κοινωνίας.
(η φωτο είναι από το flickr.com)
1 comment:
Πολλά ζητάς! Μήπως θα ήταν πιο απλό να αλλάξουμε χώρα;
Post a Comment