Friday, July 04, 2008

Τι συζητούν για τα social media… κάποιοι στην Αμερική

Σας προειδοποιώ ότι είναι ολοφάνερα μια αμερικανική προσέγγιση και αρκετά ακαδημαϊκή… Όμως, υπάρχει ζωή πέρα από τη Siemens και πέρα από τη λογική ότι social media είναι κυρίως ανώνυμα blogs, που κάνουν κάποιου τύπου investigative journalism.

Έχουμε ανάγκη να δούμε τι σκέπτονται παραέξω από την Ελλάδα… Μπείτε στον κόπο να δείτε το post που αφορά την παρακολούθηση και μέτρηση των online συζητήσεων.

Στους φίλους που θα πουν ότι αυτές οι αναλύσεις παρουσιάζουν τις απόψεις επαγγελματιών και εταιρειών, να αναφέρουμε ότι η ανάπτυξη διεθνώς δεν βασίζεται στην αντίληψη ότι τα social media πρέπει να είναι χώρος όπου κινούνται κυρίως ιδιώτες και δημόσιοι οργανισμοί. Η εξέλιξη των new media χρειάζεται επενδύσεις κι αυτές δεν μπορούν να περιορίζονται στις ατομικές προσπάθειες και στην κρατική παρέμβαση.

Η εντύπωσή μου είναι ότι τους τελευταίους 12 μήνες δεν είχαμε πρόοδο στην ελληνική μπλογκόσφαιρα και τα εγχώρια social media. Η κρίση που μαστίζει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την σφαίρα των new media…

Ένα «τεχνικό» στοιχείο, που δείχνει τη στασιμότητα στα εγχώρια social media, είναι η αίσθησή μου ότι σε αυτούς τους 12 μήνες, παρέμειναν επιφυλακτικοί εκείνοι οι φορείς που θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα έκαναν τη διαφορά: οι πολιτικοί οργανισμοί και οι επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μια δικιά μου υπόθεση. Δεν αποτελεί συμπέρασμα με βάση αριθμούς και στοιχεία, που άλλωστε είναι πολύ δύσκολο να μετρηθούν…

(η φωτο είναι από το flickr.com)

1 comment:

Anonymous said...

Στην Ελλάδα, ενδιαφέρει μόνο η Siemens