Friday, July 18, 2008

Η Β' Αθηνών κρατάει τα κόμματα ομήρους στο «μαύρο χρήμα»

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ανακοινώνει κάποια μέτρα, που θα τα εφαρμόσει στα οικονομικά του, κατά τρόπο που να φέρει διαφάνεια στον τομέα αυτό. Αν καταφέρει, μάλιστα, να τα στηρίξει και να τα προβάλει σωστά, τότε θα πιέσει και τα άλλα κόμματα, να πάρουν πρωτοβουλίες –για τον εαυτό του το καθένα, όχι να κάνει υποδείξεις για τα άλλα κόμματα.

Η πίεση που θα δεχτούν τα κόμματα να φύγουν από τον κόσμο του «μαύρου χρήματος» δεν θα φέρει την απαιτούμενη διαφάνεια, αν παραμείνουν αλώβητες η Β' Αθηνών και οι υπόλοιπες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (Α' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιά, Α' και Β' Θεσσαλονίκης). Σε αυτές τις περιφέρειες θέτει υποψηφιότητα το 80% των κορυφαίων στελεχών των κομμάτων εξουσίας. Για να εκλεγούν χρειάζονται δαπάνες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Για να βρουν αυτά τα χρήματα, ορισμένοι πολιτικοί δεν προσφεύγουν μόνο σε επιχειρηματίες, αλλά και σε παράγοντες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες (νυχτερινά κέντρα που λειτουργούν με παρανομίες, κύκλωμα του πετρελαίου, κλπ). Η σκληρή πραγματικότητα των τεράστιων εκλογικών περιφερειών δίνει υπερβολική δύναμη σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ορισμένοι εκ των οποίων δεν έχουν άδεια και παραβιάζουν στοιχειώδεις νόμους της λειτουργίας του κράτους και κανόνες της δημοκρατίας.

Αν δεν σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, τότε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θα συνεχίσει να διακινείται ένα ποσόν άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι «μαύρο», καταρρακώνει κάθε έννοια ελέγχου εκλογικών δαπανών και καταδικάζει σε αποτυχία κάθε πρωτοβουλία των κομμάτων για διαφάνεια στα οικονομικά του πολιτικού συστήματος. Τι εφαρμογή θα έχουν οι όποιοι κανόνες εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά του, όταν οι υποψήφιοί του της Β' Αθηνών διακινούν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση περί τα 15 ή 20 ή 25 εκατομμύρια ευρώ; (το ερώτημα αφορά και τα άλλα κόμματα, με μόνη διαφορά την κλιμάκωση των ποσών).

Οι εξισώσεις είναι απλές και τα νούμερα είναι αφοπλιστικά. Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν το λόγο, καθώς ήδη οι πολίτες δείχνουν τις διαθέσεις τους στις σφυγμομετρήσεις…

2 comments:

Anonymous said...

Σιγα μην σπασουν την Β' Αθηνών..Εχει μεγάλο ROI...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.