Friday, July 11, 2008

Internet, η 5η Εξουσία, σε πλήρη υπέρβαση της 4ης...

Δάνειο είναι (και) αυτό το κείμενο, που σας παρουσιάζεται στη συνέχεια... Νομίζω ότι η δύναμη της ιδέας που παρουσιάζει είναι πολύ έντονη: το Internet έχει φθάσει στο επίπεδο να αποτελεί την 5η Εξουσία. Δεν είναι απλώς κάτι υπέρτερο και υπερσύνολο των Media, αλλά ένα Δίκτυο των Δικτύων, που κινείται σε εντελώς άλλες διαστάσεις απ’ ό,τι τα υπόλοιπα Μέσα:

-Παρέχει την δυνατότητα της αμφίδρομης σχέσης και τη διαδραστικότητα (interactivity), όπου τα κλασσικά Media έχουν περιορισμένα ή ανύπαρκτα αντανακλαστικά.
-Φέρνει την επιφάνεια το search, παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να ψάξουν τα πάντα, μειώνοντας την εξουσία των κλασσικών «αυθεντιών»…

Έχουν γραφτεί θαυμάσια βιβλία και εξαιρετικές αναλύσεις, που σημειώνουν τις αδυναμίες του Internet, και τον κίνδυνο να παρασύρει το κοινό προς απόψεις που δεν είναι τεκμηριωμένες. Ωστόσο, αυτές οι αδυναμίες δεν αρκούν να περιορίσουν τη δύναμη του Internet και την ανάδειξή του στην 5η Εξουσία. Ας μελετήσουμε το σχετικό κείμενο (ευχαριστώντας την πηγή που κατ’ επανάληψη με τροφοδοτεί με υλικό, που δεν έχω την δυνατότητα να το βρω μόνος μου…).

η φωτο είναι από το flickr.com

1 comment:

Anonymous said...

Η 4η εξουσία περνά δυσκολίες, αλλά αν κρίνω και από τις μηνύσεις/αγωγές κατά ανωνύμων bloggers, η 5η εξουσία δεν είναι στα καλύτερά της..