Monday, July 07, 2008

«Να κλείσει η Siemens» με λάθος τρόπο; Οι παρενέργειες...

Όταν η πολιτική ατζέντα διαμορφώνεται στα παράθυρα, τότε θα έχουμε ευτράπελα. Η συνήθεια στην Ελλάδα να μην εφαρμόζονται οι νόμοι, αλλά να εφευρίσκονται «πατέντες» που εξυπηρετούν «φιλολαϊκές» προσεγγίσεις, θα έχουν τις εξής παρενέργειες, στην περίπτωση της Siemens:

-το ελληνικό δημόσιο είναι όμηρος σε 6-7 σημαντικά έργα πληροφορικής, που έχουν ανατεθεί στην Siemens Ελλάς (ολοκλήρωση του Taxis, αυτόματοι διερμηνείς στα μουσεία, κλπ). Η εταιρεία αυτή τη στιγμή είναι σε κατάρρευση και είναι αδύνατον να προχωρήσει τα συγκεκριμένα έργα. Οι νομικές διαδικασίες για να κηρυχθεί η Siemens έκπτωτη είναι δαιδαλώδεις και χρονοβόρες. Τα πιο πολλά έργα, όλα σχεδόν, χρηματοδοτούνται από το Γ’ ΚΠΣ και τα περιθώρια απορρόφησης των κονδυλίων της Ε.Ε. λήγουν τις 31/12/2008. Πάμε στοίχημα ότι τα έργα αυτά θα μείνουν στη μέση;

-η Siemens Ελλάς, εκτός από τις δραστηριότητες για τις οποίες τελεί υπό κατηγορία, διαθέτει δύο τουλάχιστον μονάδες, που κάνουν εξαγωγές υπηρεσιών από την Ελλάδα στον κόσμο. Το Κέντρο Software της Siemens στο Κρυονέρι απασχολεί 500 περίπου άτομα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μηχανικοί υψηλού επιπέδου. Το ίδιο ισχύει και για την μονάδα safety & security, που μετά την Ολυμπιάδα της Αθήνας, είχε γίνει το κέντρο της Siemens σε παγκόσμια βάση. Η μονάδα αυτή, δηλαδή οι Έλληνες μηχανικοί, έχουν πάρει σημαντικές δουλειές στο Κατάρ, στο Πεκίνο, το Λονδίνο, τη Δανία. Είναι ολοφάνερο ότι οι δύο αυτές μονάδες (συν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης με 400 εργαζόμενους), αργά ή γρήγορα, θα κλείσουν. Θα χαθούν περί τις 1.000 θέσεις εργασίας και θα «εξατμισθούν» μερικές από τις ελάχιστες μονάδες στην Ελλάδα, που διαθέτουν θέσεις υψηλής τεχνολογίας με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ
Η εφαρμογή των νόμων, υποθέτω, θα οδηγούσε σε άσκηση διώξεων κατά της Siemens για τις παράνομες δράσεις («μαύρο» χρήμα , δωροδοκίες, κλπ). Οι δημαγωγικές προσεγγίσεις δεν ζητούν αυτό, είτε από άγνοια, είτε γιατί υπάρχει επιδίωξη να μην εντοπιστούν οι δωροδοκούμενοι.. Η ιδέα να μην συμμετέχει η Siemens σε διαγωνισμούς, δεν βασίζεται στους νόμους, αλλά στο θυμικό. Η κοινή λογική θα οδηγούσε στο εξής: «ο παραβάτης πληρώνει για τις παρανομίες του, δημιουργείται θεσμικό “τείχος” ώστε να μην επαναλάβει τις ανομίες, διαφυλάσσονται οι δραστηριότητές του, που αποτελούν και περιουσία της κοινωνίας».

Πέρα από αυτά, η κατεύθυνση είναι απλή: αντί να ρίχνονται ιδέες στα παράθυρα, ασφαλέστερη οδός είναι η εφαρμογή των νόμων για το «μαύρο» χρήμα και τις δωροδοκίες. Γιατί ψάχνουμε για καινούργιες «πατέντες»;…

(η φωτο είναι από το flickr.com)

3 comments:

Anonymous said...

Μήπως η Siemens είναι πελάτης της εταιρείας σας… και το post είναι στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων τους τελικά? Γιατί τέτοια στάση μετά από όλα αυτά που γίνονται τον τελευταίο καιρό δεν εξηγείται αλλιώς… ή αφελής ή ωφελημένος …

Στάθης Χαϊκάλης said...

@αγαπητέ ανώνυμε,
με βάση την κατάταξή σας, μόνο τον τίτλο του αφέλή μπορώ να διεκδικήσω.

Αlkimos said...

Το να στραφεί η κυβέρνηση κατά της Siemens, δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι θα πρέπει να αποκλεισθούν και οι όποιες εργασίες γίνονται εντός της χώρας. Και η Γερμανία έχει προχωρήσει σε διώξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει και την διακοπή των εργασιών της εταιρείας. Η σειρά των πραγμάτων που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτή που προβλέπει ο νόμος και οι κανονισμοί της Ε.Ε.. Αυτό που πρέπει να συμβεί, είναι, ο αποκλεισμός της Siemens από οποιεσδήποτε συμβάσεις ανάληψης νέων έργων. Για ότι υφίσταται ήδη, από πλευράς εργασιών, θα μπορούν να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να αποκλειστούν οι περαιτέρω αυθαιρεσίες και να περάσει έτσι ο έλεγχος των εργασιών, με την συγκεκριμένη εταιρεία, σε ειδική επιτροπή, που θα εποπτεύεται από το κράτος. Τα μέτρα αυτά δεν θα αποσκοπούν στην δημιουργία νέων προβλημάτων, θα πρέπει αντίθετα να ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και του ελληνικού δημοσίου. Η κυρώσεις θα γίνουν κατά παντός υπευθύνου και όχι κατά της εταιρείας ως απρόσωπου μηχανισμού. Η εταιρεία θα υποχρεωθεί να καταβάλει απλά, τις αποζημιώσεις που θα επιβάλει ο νόμος. Μέχρι τότε θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα ανεμπόδιστα.