Wednesday, October 01, 2008

Πέρα από τον Εφραίμ, και σοβαρές μονές είναι «ανοικτές»: η περίπτωση στο Μάζι…

Παράγοντες που ασχολούνται με την κατανομή κοινοτικών κονδυλίων (ΚΠΣ και, τώρα, ΕΣΠΑ), εκτιμούν ότι η αξιοποίηση επιδοτουμένων προγραμμάτων από Μονές και εκκλησιαστικά ιδρύματα, γίνεται συχνά εκτός πλαισίου. Αναφέρουν την περίπτωση της Μονής στο Μάζι Μεγάρων, που υπάγεται στο Πατριαρχείο. Ο ηγούμενος της Μονής θεωρείται φωτισμένος, με λαμπρές σπουδές και ισχυρή προσωπικότητα. Το μοναστήρι αυτό ήταν πάντοτε στο κλίμα του Πατριαρχείου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ακόμα και στην εποχή παντοδυναμίας του Χριστόδουλου…

Πριν μερικά χρόνια η Μονή είχε διεκδικήσει κονδύλια για την ανέγερση ενός συνεδριακού κέντρου και η αρχική έγκριση έφθασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από πολλές παρεμβάσεις και πιέσεις, έγινε μια γενναία επέκταση στα 5 εκατ ευρώ. Στελέχη της διοίκησης που είχαν υπόψη τους τον έλεγχο της υλοποίησης του προγράμματος επιδότησης, διαπίστωσαν ότι η οικοδόμηση του συνεδριακού κέντρου έγινε σε ένα χώρο που είχε δασική μορφή, χωρίς να αντιληφθούν την εξασφάλιση άδειας από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

Ο ηγούμενος της συγκεκριμένης Μονής, είναι σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, από τους βασικούς συμβούλους της Εκκλησίας για την διεκδίκηση πόρων του Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ). Σε μια περίοδο που οι πρακτικές του Εφραίμ έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου κατά των μοναστηριών και της οικονομικής διαχείρισης της Εκκλησίας, είναι χρήσιμο να πορεύονται με πολύ προσοχή όλοι εκείνοι οι φορείς της Εκκλησίας που ξεκινούν με πολύ καλές προθέσεις, αλλά χρειάζεται να κάνουν κινήσεις για την υπέρβαση των δυσκολιών της ελληνικής Πολιτείας.

Οι πολίτες είναι πολύ ευαίσθητοι πλέον τόσο σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, όσο και σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ορθοδοξία παραμένει ένας πυλώνας αξιών αυτής της χώρας, ακόμα και για πολίτες που δεν είναι θρησκευόμενοι. Οι προσωπικότητες του Βαρθολομαίου και του Ιερώνυμου, παρά την όποια κριτική για τον α’ ή β’ χειρισμό που κάνουν, έχουν αποκαταστήσει ένα επίπεδο πνευματικής λειτουργίας σε μια Εκκλησία που τα προηγούμενα χρόνια δοκιμάστηκε από υπερβολές, ακρότητες και φαινόμενα Βαβύλη (ποιος τον θυμάται;).

Το καλύτερο θα ήταν η Εκκλησία να δημιουργήσει η ίδια ένα πλαίσιο ορθολογικής λειτουργίας και λογοδοσίας (accountability). Παρόλο που το πολιτικό σύστημα δεν αποτελεί πρότυπο για όλα αυτά, η Εκκλησία οφείλει να προφυλάξει η ίδια τον εαυτό της. Και, για να μην πει κάποιος ότι «μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά», δείτε το δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο περιγράφονται οι «ιερές μπίζνες» της Εκκλησίας την Αγγλίας και οι κατηγορίες που δέχεται για υποκρισία…

*η φωτο είναι από το flickr*

1 comment:

Anonymous said...

Η ορθοδοξία δεν είναι τίποτε άλλο από μία οργανωμένη, μίζερη, μεσαιωνική (με σύγχρονη τσέπη όμως) φατρία η οποία λυμαίνεται την κοινωνία προς όφελος των ηγετών της και όσων άλλων γλοιωδώς εναγκαλίζονται μαζί τους. Είναι καιρός να το καταλάβουμε και να θέσουμε όλον αυτόν το μαύρο χυδαίο πολτό από ράσα στο περιθώριο τόσο της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας όσο και της γενικότερης κοσμοθεωρίας μας. Επιτέλους ας επικρατήσει ο ορθολογισμός.