Friday, October 17, 2008

Social media και ΕΣΥ, αυτό είναι, παιδιά!

Το 1992, κάποιος μου είχε περιγράψει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης ενός συστήματος ελέγχου της φαρμακαποθήκης σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Ήταν φανερό πως είχε μικρή πιθανότητα επιτυχίας, επειδή θα το σαμποτάριζαν όλες οι ομάδες που είχαν οφέλη από την μη καταγραφή της διακίνησης των φαρμάκων σε ένα νοσοκομείο. Μιλάμε για χοντρά συμφέροντα και «γερές κονόμες»…

Τι δυνατότητες έχουν να αντιδράσουν οι πολίτες, οι ασθενείς, οι συγγενείς ασθενών ενάντια σε τέτοια κατεστημένα συμφέροντα, που τραβάνε τις υπηρεσίες υγείας ολοένα και πιο χαμηλά; Φοβάμαι ή (πλέον) ελπίζω, ότι μόνο μια κινητοποίηση μέσα από το διαδίκτυο, μπορεί να δείξει πόσο λάθος κάνουν τα κόμματα (όλα τα κόμματα!), που είναι δέσμια των ομάδων συμφερόντων που δρουν μέσα στα νοσοκομεία και στο κύκλωμα των υπηρεσιών υγείας…

Αυτό το χοντροκομμένο και ανεπεξέργαστο συλλογισμό έρχεται να τον πάει πολλά βήματα παραπέρα, η συμβολή του Αλέξανδρου Μελίδη. Κάθε εβδομάδα βλέπουμε μερικές δεκάδες αναρτήσεις σε blogs για το χάλι των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Όλα αυτά, όμως, είναι ξεκομμένες φωνές. Η αλήθεια είναι ότι η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για τη συνεχή επιδείνωση των υπηρεσιών υγείας, είναι σε χαμηλότερο σημείο από εκείνο που μας την άφησε η αείμνηστη Αμαλία Καλυβινού πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Όλα αυτά είναι μια συναισθηματική αντίδραση, αλλά είναι φανερό ότι υπάρχει ένα βήμα που μπορούμε να κάνουμε: ένα mash-up που θα μαζεύει όλη αυτή τη διάσπαρτη οργή για τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα… Θα δείξει αν θα μας επιτρέψει το show του –πολύ σοβαρού, κατά τα άλλα- Βατοπεδίου, να κάνουμε αυτό το επόμενο βήμα.

*η φωτο είναι από το flickr*

1 comment:

Anonymous said...

Χαίρομαι που θίγετε το συγκεκριμένο κομμάτι του λεγομένου Health 2.0. Πέρα από την υπηρεσία του βρετανικού NHS, στο εξωτερικό (Αμερική κυρίως) υπάρχουν πάρα πολλά communities, υπηρεσίες ασθενών ή ανθρώπων που αναζητούν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας (πχ. υπάρχουν ακόμα και υπηρεσίες του τύπου rate my doctor).

Νομίζω ότι ανάμεσα σε αυτά αξίζει να αναφερθεί το PatientsLikeMe.
http://blog.e-healthgr.com/patients-like-me/

Και στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες κοινότητες υποστήριξης, ενημέρωσης ασθενών με καλύτερο παράδειγμα το Sugarfree.
http://blog.e-healthgr.com/sugarfree/

Από το να τα περιμένουμε όλα από το κράτος νομίζω ότι ίσως πρέπει σιγά σιγά να καταφεύγουμε και εμείς σε λύσεις αυτο-οργάνωσης και δράσεων. Όχι για να υποκαταστήσουμε το κράτος, αλλά για γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο συμ-πολίτες αν μη τι άλλο.

Στο παράδειγμα πχ. με τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδος, γιατί να μην τον προωθήσουμε εμείς οι ενεργοί online Έλληνες πολίτες, αντί να περιμένουμε το κράτος?

Ps: Χαίρομαι που αναφέρατε την αείμνηστη Αμαλία Καλυβινού, μιας και εγώ θεωρώ πώς αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για να προωθήσουμε τις υπηρεσίες social media στο Εθνικό και όχι μόνο Σύστημα Υγείας. Αν έχετε χρόνο ρίξτε μια ματιά σε μια μικροδιδασκαλία, που έγινε μεν στα πλαίσια της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά οι αποδέκτες της είναι σε ευρύτερο πλαίσιο. Θα σας συμβούλευα να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες και λεπτομέρειες που δίνω για να πάρετε πλήρη ιδέα. Και από τα έγγραφα που έχω αναρτήσει online, να ρίξετε μια ματιά τουλάχιστον στην ίδια την παρουσίαση. :)
http://blog.e-healthgr.com/fourth-microteaching/