Tuesday, December 09, 2008

H δήθεν εξάρτηση των παιδιών στα videogames και η όξυνση της οικονομικής κρίσης

Όσοι ποντάρισαν ότι οι μαθητές έχουν εξάρτηση από τα videogames και τα κινητά, άρα δεν έχουν δύναμη αντίδρασης στην υποβάθμιση της ζωής τους, είναι ολοφάνερο ότι έκαναν λάθος... Θα είχαν προλάβει αυτό το λάθος, αν παρακολουθούσαν σχετικές συζητήσεις που γίνονται στο εξωτερικό.

Το κράτος και κάποιοι κλάδοι της οικονομίας (εμπόριο, διαφήμιση, media, κλπ) ήθελαν κάποια πίστωση χρόνου, για να δουν μήπως πάρουν λίγο οξυγόνο την περίοδο των Χριστουγέννων... Η εξέγερση των νέων σβήνει αυτά τα περιθώρια. Με τον πιο τραγικό τρόπο, η χώρα αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κύμα της ύφεσης, επειδή νόμιζε ότι είχε κουκουλώσει τεράστια κοινωνικά θέματα (λειτουργία αστυνομίας, εκπαίδευση κλπ).

Πίσω από τις εκρήξεις με αφορμή το Βατοπέδιο και τη δολοφονία του μαθητή, υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας των νέων, της μείωσης των εισοδημάτων, της προκλητικής διαφθοράς κάποιων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξουσίας. «Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», ήταν μια ατάκα, που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην συνείδηση αυτής της χώρας.

Πού είναι οι ηγεσίες;
Οι πολιτικές, οι πνευματικές, οι θρησκευτικές ηγεσίες αυτής της χώρας φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της κοινωνικής κρίσης, που έχει βγάλει στο δρόμο εφήβους και νέους... Μέχρι τώρα, θεωρούσαν τα παιδιά εξηρτημένα από videogames και κινητά τηλέφωνα. Πίστευαν ότι παρέχοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε καταχρεωμένες και διεφθαρμένες –αρκετές από αυτές- ποδοσφαιρικές ομάδες, ελέγχουν τους νέους και κουκουλώνουν τα προβλήματα. Προφανώς το μοντέλο αυτό έφθασε στα όριά του...

*η φωτο είναι από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"*

No comments: