Thursday, January 08, 2009

Θετικές εξελίξεις και εκπλήξεις μέσα στο 2009

Δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς το 2009, ωστόσο έχουμε χρόνο μπροστά μας για να προγραμματισθούν ενέργειες μέσα στη χρονιά, που μπορούν να συμβάλουν στην αποτροπή αρνητικών εξελίξεων. Μερικές από τις δράσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίδοτο στην μουντή ατμόσφαιρα και στη διάσπαρτη απογοήτευση:

1. Η κυβέρνηση παίρνει έγκαιρα μέτρα, όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η πολιτική θα είναι ξεκάθαρη, θα κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και θα ανασχεθεί το κύμα της ανεργίας.

2. Τα κόμματα, και όχι μόνο η κυβέρνηση, συμβάλουν ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη διάλυση των θεσμών που έχουν ρόλο στη διατήρηση της έννομης τάξης.

3. Υπουργείο Παιδείας, γονείς και εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν η κάθε πλευρά πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της αρνητικής πορείας της εκπαίδευσης.

4. Οι φορείς του τουρισμού πραγματοποιούν καμπάνιες για την βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να γίνει πιο ελκυστική η χώρα μας.

5. Για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην αγορά, διευθετούνται οι διαφορές μεταξύ ορισμένων υπουργείων, που καθυστερούν την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

6. Με συντονισμένες ενέργειες, η Ελλάδα απομακρύνεται από την πολύ χαμηλή θέση που διατηρεί στην Ε.Ε. σχετικά με την αξιοποίηση της πληροφορικής στα σχολεία.

Ο κατάλογος των εκπλήξεων μπορεί να γίνει αρκετά μεγαλύτερος. Οι δύσκολες συνθήκες θα οδηγήσουν τις ηγεσίες και τους πολίτες προς έναν ανασχεδιασμό κινήσεων, έγκαιρο προγραμματισμό και περισσότερες συναινέσεις.

*η φωτο είναι από το flickr*

No comments: