Wednesday, January 07, 2009

Φωτοβολταϊκά, μια απίστευτη ιστορία

Να το δούμε θετικά και να κρατήσουμε τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά, εφόσον πάρει στα σοβαρά την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Είναι μακριά από το να αποτελούν λύση το μεγάλο πρόβλημα του ελλείμματος ηλεκτρικής ενέργειας. Θα είναι όμως μια μικρή ανακούφιση…

Πάμε τώρα στη δύσκολη πλευρά του θέματος: η υπόθεση «φωτοβολταϊκά» μέχρι στιγμής έχει δυσφημισθεί από ένα συνδυασμό -ως συνήθως- ανικανότητας και λαμογιάς. Κάποια σαΐνια έφτιαξαν ένα νόμο, που στην ουσία έδινε χοντρές επιταγές με χρήματα, σε όσους προλάβαιναν να βγάλουν κάποιες άδειες…

Η γειτονική Ιταλία κατάφερε να έχει 40πλάσια ανάπτυξη από εμάς σε ένα χρόνο, απ’ ό,τι καταφέραμε εμείς σε 4 χρόνια δραστηριότητας. Η Ελλάδα είναι χώρα ευλογημένη από πλευράς ηλιοφάνειας, αλλά «σημαδεμένη» από την πληθώρα ανικάνων και κομπιναδόρων (ο συνδυασμός κάνει ένα μίγμα εκρηκτικό).

Να και κάτι άλλο εκπληκτικό: όταν το Υπουργείο Ανάπτυξης εκπονούσε το νομοσχέδιο για τα φωτοβολταϊκά, δεν κατάφερε να συνενοηθεί με το Υπουργείο Πολεοδομίας (ΥΠΕΧΩΔΕ), με αποτέλεσμα οι διατάξεις που αφορούν τα κτίρια να είναι παράλογες και ανεφάρμοστες. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια, ακόμα και κατοικίες, είναι μια από τις ελπίδες παραγωγής ρεύματος από την ανανεώσιμη αυτή πηγή.

Να θυμίσουμε ότι πριν μερικούς μήνες είχαν έλθει ισχυρές ισπανικές εταιρείες, από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, και είχαν καταγγείλει ότι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα έχει κολλήσει, επειδή υπάρχει συνδυασμός γραφειοκρατίας και διαφθοράς.

Σε μια χώρα που πολλοί γνωρίζουμε την αφρικανική χώρα καταγωγής κάποιου ατάλαντου ποδοσφαιριστή του ουραγού Πανσερραϊκού, είναι χρήσιμο να περάσει η αντίληψη ότι τα φωτοβολταϊκά, αποτελούν μια μικρή ευκαιρία ανάπτυξης για την κοινωνία και για αρκετούς, που ζουν/εργάζονται σε ένα κτήριο.

Οι ειδικοί λένε ότι μετά μια πρώτη περίοδο που τα φωτοβολταϊκά είχαν ταυτιστεί με ευκαιρία για μια ωραία αρπαχτή, περάσαμε σε μια δεύτερη φάση, όπου μπλοκαρίστηκε όλο το σύστημα. Τώρα είμαστε σε μια τρίτη φάση, που υπάρχει πίεση να ξεμπλοκάρει η υπόθεση και ήδη προχωρούν κάποια έργα… Τα «παντελονιάσματα» έγιναν, ορισμένοι που πρόλαβαν και πήραν άδειες, τις βλέπουν να μοιάζουν με ομόλογα σίγουρης απόδοσης. Όποιος θέλει να δει μερικά τεχνικά στοιχεία, μπορεί να εντρυφήσει σε ένα post της cynical.

*η φωτο είναι από το flickr*

3 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Σκέψου ότι στην αρχή μία δημόσια εταιρέια έκανε μηνύσεις σε πολίτες -που βάζοντας φωτοβολταϊκά- δεν ήθελε τις υπηρεσίες της.

selasenergy said...

Ακριβέστατη τοποθέτηση Στάθη... ο χειρισμός παρόλα αυτά παραμένει ο ίδιος για όλη την θεματολογία που διαχειρίζονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Από όλες τις "αναπτυξιακές" διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα ΠΑΝΤΑ πρέπει να ευνοείτε κάποιος γιατί αυτός είναι ο κανόνας.

Παρόλα αυτά η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών θα επικρατήσει, απλά έπρεπε να αποδοθεί κάποιος φόρος, τιμής ένεκεν γιατί έτσι πρέπει.

Τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι η νέα νομοθεσία για τα φωτοβολταικα θα επιτρέψει μέσα σε αυτό το μπάχαλο να ανοίξει η αγορά και να διοχετευτούν οι πράσινες κιλοβατόρες στο σύστημα.

Anonymous said...

Πολύ καλο άρθρο. Πάντως ασχέτως από όλα τα άλλα, είναι σημαντικό η αναφορά στα φωτοβολταικα επειδή θα πρέπει να γίνονται τέτοιες προσπάθειες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας διότι η Ελλάδα μας τα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ