Δεν θα είναι μια κίνηση «τιμωρίας», επειδή υπάρχει έλλειμμα διακυβέρνησης στη χώρα. Ας το πάρουμε από τη θετική πλευρά: τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών είναι αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση, οι πολιτικές ηγεσίες μπορούν να αναλάβουν μια πρωτοβουλία που δείχνει συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην κοινωνία: τα κόμματα του Κοινοβουλίου να αποδεχτούν μείωση της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, που τα ίδια έχουν ψηφίσει να εισπράττουν από το κράτος.
Είναι πιθανόν να διαθέτουν την επιχορήγηση σε παραγωγικές δραστηριότητες και να είναι πολύ δύσκολη η περικοπή των ετήσιων δαπανών τους. Το ίδιο ακριβώς, όμως, ισχύει και για δεκάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, που θέλουν-δεν θέλουν, θα βρουν τρόπο να μειώσουν τα έξοδά τους κατά 30 και 40%.
Τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Πρόκειται για εικόνα που την εισπράττουν όλοι οι πολίτες… Αν το επιχείρημα της περικοπής είναι η στενότητα του προϋπολογισμού, τότε τα ίδια τα κόμματα, που ψηφίζουν στη Βουλή αυτή τη μεταχείριση στην Υγεία και την Εκπαίδευση, θα πρέπει να δείξουν ότι συμπάσχουν και ότι αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα του δημόσιου παραδείγματος.
Η αξία μιας τέτοιας κίνησης από τα κόμματα, δεν θα είναι συμβολική… Θα είναι ουσιαστική και από την άποψη ότι θα περάσει το μήνυμα ότι στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, όλοι οι φορείς της κοινωνίας και της Πολιτείας, οφείλουν να περιορίσουν τις δαπάνες, γιατί αυτό απαιτεί η διεθνής συγκυρία. Αυτό πράττουν οι κυβερνήσεις των δημοκρατικών κρατών. Έχουν παρουσιάσει επεξεργασμένο πλάνο για την έξοδο από την κρίση. Οι κυβερνήσεις τους και οι πολιτικές ηγεσίες δίνουν πρώτες το παράδειγμα της μείωσης των δαπανών και της εξοικονόμησης πόρων.
Στην Ελλάδα τι έχουμε κάνει για όλα αυτά; Τα συνεχή αιτήματα «συγνώμης» δεν έχουν αξία, εάν δεν υπάρχει σχέδιο για τη διόρθωση. Όσοι ζητούν συγνώμη, πρέπει να κάνουν κινήσεις που διαβεβαιώνουν την ειλικρινή μεταμέλεια και πιστοποιούν την ικανότητά τους να συνεχίζουν να διαχειρίζονται καταστάσεις.
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά μια σειρά μέτρα που πιστοποιούν τη συμμετοχή τους στην ανάταξη της οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα έχουν και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα, όπως:
- μείωση του προϋπολογισμού της Βουλής,
- δέσμευση για «πάγωμα» επί 4ετία, όχι μόνο των μισθών, αλλά και των πάσης φύσεως απολαβών και επιδομάτων των βουλευτών.
*photo via flickr*
1 comment:
Χωρίς να με αποασχολεί ιδιαίτερα αν κοπούν οι επιχορηγήσεις, κρίνω την όλη επιχειρηματολογία λίγο λαϊκίστικη -με το σμυπάθειο, και πραγματικά δε μας έχεις συνηθίσει σε τέτοια λογική. Και τούτο το λέω επειδή θα αντέτεινε κάποιος ότι η κρατική επιχορήγηση είναι αναγκάια προκειμένου να μην εξαρτώνται τα κόμματα από επιχειρήσεις και ισχυρέά οικονομικά συμφέροντα, ακόμα και αν αυτά είναι φανερά με ειδικούς ισολογισμούς.
Post a Comment