Wednesday, February 04, 2009

Ιnternet vs. TV, μια άνιση μάχη... στην Ελλάδα

Οι έρευνες δείχνουν ότι και στη χώρα μας αυξάνεται σημαντικά η χρήση του Internet για ενημέρωση/ψυχαγωγία, ενώ πέφτει αισθητά η αξιοπιστία της τηλεόρασης.

Αυτό, όμως, δεν είναι καν η μισή αλήθεια.. Είναι το 20% της αλήθειας. Η υπόθεση της απόβασης των Κρητών αγροτών στον Πειραιά δεν κρίθηκε στο πεδίο της πολιτικής… Κατά 70% «παίχτηκε» στο χθεσινό –μονοθεματικό- δελτίο των 8μ.μ. του Mega, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκη (με την ευκαιρία της παρουσίας του στο δελτίο, «παίχτηκε» και το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα του Κορυδαλλού)…

Τα πράγματα είναι απλά: το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει δώσει πολύ μεγάλη εξουσία στην τηλεόραση,
-είτε αποφεύγοντας επί 19 χρόνια (!) να δώσει άδειες σε σταθμούς,
-είτε επιτρέποντας να λειτουργούν πολύ περισσότεροι σταθμοί απ’ όσους αντέχει η χώρα,
-είτε με την στάση των περισσοτέρων κορυφαίων πολιτικών στελεχών της χώρας, που θεωρούν ότι η δράση τους δεν επικεντρώνεται στη Βουλή ή στην κοινωνία, αλλά στην τηλεόραση…

Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, που –εκτός των άλλων- έχει περιορίσει την αξιοποίηση του Internet για την εξυπηρέτηση του πολίτη (δεκάδες έργα μισοτελειωμένα), μέχρι του ότι δεν αξιοποιείται το Internet για την λογοδοσία των πολιτικών και των κρατικών υπηρεσιών, όπως γίνεται ολοένα και περισσότερο στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες.

Είναι αλήθεια ότι τα social media και το Internet έχουν αρχίσει και κάνουν ολοένα και περισσότερο αισθητή την επιρροή τους στην εικόνα των πολιτικών. Ωστόσο η απόσταση από την τηλεόραση παραμένει μεγάλη. Αν φύγουμε από τα δικά μας εσωστρεφή, έχει αξία να δούμε μια ανάλυση των Financial Times για τη σχέση Internet και τηλεόρασης.

*photo via flickr*

No comments: