Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης δεν μετρούν μόνο οι επενδύσεις που θα γίνουν για να αναπτύξουμε π.χ. πράσινο στους δήμους και στις γειτονιές. Μεγάλη αξία θα έχει εάν ολοκληρωθούν ορισμένα έργα πληροφοριακής οργάνωσης, που μπορούν να προστατεύσουν πράσινο ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις με το ΙΧ.
Να το πούμε χωρίς περιστροφές: η χώρα έχει επενδύσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις Περιφέρειες, αλλά ο πολίτης δεν έχει δει ακόμα καρπούς.
Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το έργο Αυτοματισμού των Πολεοδομιών, αλλά κάποιες «αόρατες δυνάμεις» δεν επιτρέπουν να γίνει πλήρης εφαρμογή του. Το «Ενιαίο Διαδικτυακό Περιβάλλον» αφορά στους Δήμους και έχει ήδη ξεκινήσει με ένα πιλοτικό μέρος 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να εγκριθεί η συνέχεια του έργου στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Για να μην μπερδεύεστε με την ονοματολογία των έργων, που μοιάζει να έχει βγει από τη Νέα Γλώσσα (Newspeak) του Όργουελ, η ουσία είναι μια: η φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη των Δήμων και της περιφέρειας δεν περνά μέσα από το τσιμέντο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναπτυχθεί η ηλεκτρονική (τοπική) διακυβέρνηση, που θα καταγράψει την παρούσα κατάσταση και θα μειώσει τις μετακινήσεις. Δεν θα χρειάζεται κάποιος να κάνει ταξίδι στην Τρίπολη για να πάρει ένα χαρτί. Θα το παίρνει ηλεκτρονικά στην Αθήνα…
Μέχρι στιγμής η ουσιαστική εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σκοντάφτει στο ότι αρκετά έργα είναι μισοτελειωμένα. Ενδεχομένως και επειδή οι «κύκλοι της διαφθοράς» δεν θέλουν ηλεκτρονικούς ελέγχους, -αυτό ισχύει για το έργο των πολεοδομιών…
Μια από τις λίγες ελπίδες για να αλλάξει αυτός ο φαύλος κύκλος, είναι να μπει ο πολίτης στο παιγνίδι. Να απαιτήσει να πάρει υπηρεσίες από τα πανάκριβα έργα που τα πλήρωσε από τους φόρους τους (και δεν μας τα χάρισε η Ε.Ε.). Ευτυχώς που υπάρχουν τα blogs, ακόμα και το Facebook, που κάνουν αυτό το παίγνιο απλή άσκηση. Το ζήτημα είναι να κάνουν κάποιοι την αρχή. Ποιοι, διάβολε, δεν αφήνουν να λειτουργήσουν ηλεκτρονικά συστήματα που καταγράφουν τι γίνονται τα φάρμακα που αγοράζουν τα νοσοκομεία; Έλα, ντε…
3 comments:
Ξέρεις κανέναν να "κόβει το κλειδί που κάθεται;" Χρειάζεται μεγάλη τόλμη και φαντασία.
Ετσι εξηγείται η αργοπορία, τους αρέσει το κλαρί διότι ζούνε σε αλλοτικές εποχές ούτε καν στο παρόν, δε βιάζονται οι ρυθμοί εξαρτώνται απο τη βούληση των, ουχί απο τα διαθέσιμα μέσα είτε τις κατακτημένες γνώσεις.
(για να παίξω με το τυπογραφικό λάθος στο προηγούμενο σχόλιο): επειδή μόνο στο ανέκδοτο με τον Χότζα έχω ακούσει να "κόβει το ΚΛΑΔΙ που κάθεται"... το ΚΛΕΙΔΙ για την εισαγωγή τεχνολογίας στην υπηρεσία της πλήρους διαφάνειας είναι η ΕΠΙΒΟΛΗ των νεων συστημάτων και μεθόδων στη λειτουργία των κρίσιμων για την οικονομία και την ανάπτυξη τομέων. Η αναμονή για την εθελουσία αποδοχή τους απο τους ίδιους ανθρώπους που τα πολεμούν τα τελευταία χρόνια συστηματικά είναι αδιέξοδος. Αρκετά με αυτή την κοροϊδία.
Να κόψουν το κλαδί
να τους πέσει στο κεφάλι;
Post a Comment