Friday, March 27, 2009

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: που «κολλάει» σε υγεία, πολεοδομία

Ο προϋπολογισμός του ελληνικού Kράτους, δηλαδή οι φορολογούμενοι, έχουμε δαπανήσει περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ για την μηχανογράφηση των πολεοδομιών και περί τα 30 εκατομμύρια για τη μηχανογράφηση των υπηρεσιών υγείας (μηχανογράφηση των αλήστου μνήμης ΠΕΣΥ). Και τα δύο αυτά έργα αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια. Ειδικά το σύστημα της υγείας θεωρείται ότι έχει πολύ μικρή πιθανότητα να μπει σε εφαρμογή.

Στη συνέχεια μεταφέρονται τα σχόλια και η εκτίμηση στελέχους της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι είναι δύσκολη η ουσιαστική αξιοποίηση αυτών των τόσο σημαντικών επενδύσεων, για την παροχή υπηρεσιών τους πολίτες:

«Προωθούνται σωστά τα συστήματα μηχανογράφησης του συστήματος υγείας που αφορούν το 60% της χώρας, ενώ μπαίνουν μεγάλα εμπόδια για το υπόλοιπο 40%», λέει το στέλεχος που έχει εποπτεία των θεμάτων. «Γιατί πηγαίνει καλά το σύστημα της Μακεδονίας και έχουν κολλήσει η αυτοματοποίηση των συστημάτων της Θράκης, του Ιονίου και του Αιγαίου;».

Ο ίδιος δίνει μια κάποια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, όταν σημειώνει ότι η υπεύθυνη προμηθειών ενός νοσοκομείου μεγάλου νησιού του Αιγαίου, παρότρυνε το προσωπικό του νοσοκομείου να κάνει κατάληψη, ώστε να μην προχωρήσει η μηχανογράφηση. Όπως έχει σημειωθεί και σε άλλες περιπτώσεις, τα εδραιωμένα συμφέροντα μέσα σε αρκετά νοσοκομεία, προσπαθούν να αποτρέψουν τη μηχανογράφηση, γιατί π.χ., θα καταγράφονται οι αγορές φαρμάκων.

Είκοσι ολόκληρα εκατομμύρια έχει επενδύσει ο ελληνικός λαός για την αυτοματοποίηση των πολεοδομιών. Το σχετικά συστήματα μηχανογράφησης συναντούν αρκετά εμπόδια. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν βλέπουν με ενθουσιασμό την εφαρμογή αυτών των συστημάτων, παρόλο που σε κάποιες πολεοδομίες οι υπάλληλοι προσπαθούν να τα εφαρμόσουν.

Ένα google search αρκεί για να φανεί, ότι υπάρχουν στελέχη των πολεοδομιών, που δεν θέλουν να τα κριτικάρουν πως καθυστερούν τη μηχανογράφηση, για να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς «επικοινωνίας» πολεοδομιών – πολιτών.

*photo via flickr*

1 comment:

μηχανικος δημοσιου said...

Μια άλλη οπτική γωνία

http://e-poleodomia.blogspot.com/