Wednesday, April 08, 2009

Άτομα με αναπηρία, η ευκαιρία του Διαδικτύου

Αυτό το blog δεν θα υπήρχε, αν δεν ήταν αποδέκτης της γενναιοδωρίας αυτών που το παρακολουθούν. Ο φίλος Ginko, με τροφοδοτεί με καλές προσπάθειες στον τομέα της υγείας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών (πού θυμήθηκα αυτό τον παλιομοδίτικο όρο). Η υπόδειξη του Ginko αξίζει, γιατί αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Με την άκρη του ματιού μου παρακολουθώ αυτό το χώρο περίπου από το 1983… Στην Ελλάδα του πελατειακού κράτους, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς πώς θέματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, γίνονται «φιλέτο» στις μασέλες του πελατειακού κράτους, με την «συνδρομή» και σχετικών διαμεσολαβητών.

Το Internet και τα social media, μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να αποκτήσουν τη δική τους φωνή μια σειρά ΑΜΕΑ, μειώνοντας την ανάγκη «υποστήριξης» από πολιτικούς και «εκπροσώπησης» από επαγγελματίες... Ο λόγος στον Ginko:

«…είναι παράληψη να μην αναφερθεί η κοινότητα του disabled.gr. Ένα ακόμα καλό παράδειγμα Ελληνικού, περίπου, “Health 2.0”, (αυτό μάλλον είναι και το πρώτο δείγμα στον Ελληνικό χώρο τέτοιων υπηρεσιών).

Το περίπου το αναφέρω γιατί, όπως και στο sugarfree, έχω την αίσθηση ότι αμιγείς Health 2.0 υπηρεσίες είναι profile based και όχι τόσο center based (δεν υπάρχει μια κεντρική δομή, π.χ., το forum, όσο κόμβοι, π.χ., τα profiles στο facebook, στο twitter, με ανεξάρτητη υπόσταση και δραστηριότητα, που μπορούν και αλληλοπλέκονται και να σχηματίζουν μεγαλύτερες δομές). Το παραπάνω βέβαια μεταξύ τυριού και αχλαδιού.

Δε το συζητώ, πάντως, ότι αυτές οι κοινότητες παράγουν έργο και μακάρι να πολλαπλασιαστούν! :)».


*photo via flickr*

1 comment:

ginko said...

Χαίρομαι που συνεχίζετε την κουβέντα. Θα χαρώ περισσότερο αν συμμετέχουν βέβαια περισσότερα άτομα. Επί τροχάδην θέλω επιγραμματικά να καταθέσω σχετικούς "ιστότοπους" με αυτά που συζητάμε (για να είναι συγκεντρωμένα κάποια ίσως να τα επαναλάβω, κάποια μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που συζητάμε αλλά τιμητικά θέλω να τα αναφέρω).

Κοινότητες:
http://www.disabled.gr/forum/
http://www.sugarfree.gr/
http://www.mssociety.gr/forum/
http://www.sarcoidosis.gr/forum/ σχετικά με το συγκεκριμένο forum διαβάστε αυτό -> http://ta-eis-eafton.blogspot.com/2005/04/blog-post.html
http://www.chrisxx.com/forum/index.php

Site ή blog:
http://lydia-tigria.blogspot.com/
http://www.mymultiplesclerosis.gr/
http://www.mysclerosismultiple.blogspot.com/
http://chrisxx.com/
http://www.panap.gr/
http://www.athenssiblings.com/
http://www.steliospissis.com.cy/index.htm
http://fakellaki.blogspot.com/

Για το τέλος αφήνω τα παρακάτω 2. Θα παρακαλούσα όλους μα όλους να διαβάσουν το ημερολόγιο του Φώτη Τζήμα, και να δουν το video. Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε το youtube με μηνύματα στήριξης σε αυτόν τον αξιοθαύμαστο άνθρωπο?:
http://www.als-net
http://www.youtube.com/watch?v=Zzra_VWEuqY
http://tinyurl.com/d8un7o