Η κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει, με άλλοθι την κρίση, ό,τι πιο αντιπαραγωγικό στην ελληνική οικονομία, που η κατανάλωσή του είναι μια από τις αιτίες της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας: τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή παραγωγικοί κλάδοι της χώρας είναι σε κατάσταση κατάρρευσης και μαζί τους η απασχόληση εγχώριου εργατικού δυναμικού.
Οι κλάδοι που έχουν σχέση με την κατασκευή κτιρίων και υποδομών, αφού είδαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε διάθεση να δει σοβαρά τα θέματά τους, ούτε σχέδιο, αντιμετώπισαν με καλό μάτι μια συνάντηση με τον Αλέκο Αλαβάνο. Ορισμένοι ήταν επιφυλακτικοί στην αρχή, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικός ως προς την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι συναντήσεις που έγιναν στη συνέχεια, όμως, απέδειξαν ότι ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι η κατάρρευση των επιχειρήσεων θα σημάνει σημαντική συρρίκνωση της απασχόλησης και μια μεγάλη ήττα της ελληνικής οικονομίας: αν κλείσουν αυτή την περίοδο πολλές επιχειρήσεις, μόνο ένας μικρός αριθμός θα ξαναδημιουργηθεί όταν τελειώσει η κρίση. Η αγορά θα στραφεί στις εισαγωγές, οι οποίες θα εδραιωθούν και δεν θα επιτρέψουν ξανά την ανάπτυξη ελληνικής δραστηριότητας.
Ο Αλέκος Αλαβάνος έχει ένα πλεονέκτημα, ότι μπορεί να τα συζητήσει αυτά με τον αδελφό του Γιάννη, που είναι πρόεδρος του ΤΕΕ και γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει για τους Έλληνες μηχανικούς η κατάρρευση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού.
Σε αντίθεση με τις εισαγωγές αυτοκινήτων όπου εργάζονται μερικές εκατοντάδες πωλητές για τη διάθεση των εισαγομένων αυτοκινήτων, στα αλουμίνια, τα τσιμέντα, κλπ υπάρχουν μεγάλες παραγωγικές μονάδες, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Η πραγματική πτώση των πωλήσεών τους είναι της τάξεως του 50%. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις (π.χ., στο αλουμίνιο, που σε αντίθεση με το τσιμέντο υπάρχουν μερικές εκατοντάδες) δεν έχουν ούτε την εμπειρία, ούτε το βάθος για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσης.
Η μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε ευκαιρία να δώσει φιλοδωρήματα το κράτος και σε reality show στην τηλεόραση, δεν θα δώσει λύσεις, αλλά θα βαθύνει το πρόβλημα. Είναι χρήσιμο το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα να διαμορφώσουν σχέδια, όπου πρώτο ρόλο θα έχει η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Αν δεν θέλουμε να μετατραπεί η χώρα σε έναν απέραντο ΟΑΕΔ, αυτός είναι μονόδρομος.
(Τα παραπάνω είναι συμβολή του Reporter XL)
No comments:
Post a Comment