Χθες η Communication Effect έδωσε στοιχεία έρευνας για τους πολιτικούς και τα social media, της οποίας την ευθύνη είχα εγώ. Γράφτηκαν διάφορα κριτικά, μεταξύ των οποίων, όπως σημείωσε αναγνώστης στο metablogging, ότι δεν περιλάμβανε τη δραστηριότητα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ στο χώρο αυτό.
Η έρευνα ασφαλώς θα έχει διάφορες παραλείψεις, μεταξύ των οποίων και την καταγραφή της προσπάθειας του νέου κόμματος «Δράση» να επικοινωνήσει μέσω των social media. Για νεοσύστατο κόμμα, το οποίο μάλιστα κατηγορείται ότι ιδρύθηκε από τρεις παλαίμαχους πολιτικούς (Μάνος, Μπουτάρης, Κοντογιαννόπουλος), η δραστηριότητά του είναι αρκετά ζωντανή, έστω και αν κατηγορείται ότι υστερεί κάπως στα τεχνικά θέματα. Η ζωντάνια του οφείλεται στο ότι προσέλκυσε αρκετούς bloggers, ορισμένους από τις τάξεις των Φιλελευθέρων.
Η παράλειψη στην έρευνα οφείλεται στο ότι η δράση της «Δράσης» έγινε αντιληπτή κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όταν η ερευνητική δουλειά είχε φθάσει στο σημείο της ολοκλήρωσης. Σε κάθε περίπτωση, mea culpa.
Οσον αφορά ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, ο Δημ. Δημητριάδης σημειώνει τα παρακάτω στα σχόλια του metablogging:
«Βλέπω έναν κατακερματισμό στα groups του ΚΚΕ με 131 members (greece) & 961 (global) (και 73 + 63 etc), αυτό δείχνει απλά παρουσία αλλά άγνοια στο πως πρέπει να κινηθούν σωστά στο μέσο. Ο ΛΑΟΣ έχει ένα group με 673 members (global) και 10 events που οδηγούν σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα. Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν και πολιτικοί του ΛΑΟΣ ή του ΚΚΕ όπως οι κύριοι Καρατζαφέρης (1.527 supporters αλλά εμφανώς ερασιτεχνική) Μάκης Βορίδης και Αποστολάτος Βαϊτσης (ο ένας έχει κρύψει τους φίλους του και ο άλλος έχει 287). Συμφωνώ με την άποψη του nikan, ότι το όποιο αποτέλεσμά της επόμενης πολιτικής αναμέτρησης μάλλον θα είναι η αφετηρία της διαδικασίας όμως ανάγκη για διάλογο στα social media έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και περισσότερο για τους πολιτικούς».
6 comments:
Στάθη εγώ επισήμανα περί ΚΚΕ και ΛΑΟΣ επειδή είναι δύο από τα κοινοβουλευτικά. Αν πάμε σε αυτά που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή είναι και άλλα με δράση στο διαδίκτυο εκτός από τη νεοσύστατη δράση. Είναι η Φιλελεύθερη Συμμαχία που ουσιαστικά δημιουργήθηκε μέσα στο διαδίκτυο, είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι που ξέρω ότι έχουν ιστοσελίδα (μάλιστα νομίζω φτιάχτηκε εξαρχής πρόσφατα) και γενικότερα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και ίσως υπάρχουν και άλλα μικρά που χρησιμοποιούν τη δικτύωση ή τα social media. Δεν ξέρω με τι μέθοδο τους ψάξατε, αλλά η αντικειμενική πληροφόρηση οφείλει να τους περιλαμβάνει όλους έστω και αν μας κάθονται στο στομάχι ή αν διαφωνούμε μαζί τους. Π.χ. προσωπικά δεν θα ήθελα με τίποτα να βλέπω μπροστά μου το ΛΑΟΣ, αλλά κάποιοι το έχουν ψηφίσει και υπάρχει θέλω δεν θέλω στη Βουλή. Το να το αγνοώ είναι αντιδεοντολογικό αν θέλω να παρουσιάζομαι δημοκρατική. Στη δική μου σελίδα για κάποια θέματα λειτουργώ συναισθηματικά φορτισμένη και είμαι αντιδημοκρατική και το δηλώνω, αλλά δεν κάνω έρευνες για social media. Αν έκανα κάτι τέτοιο θα όφειλα να τους παρουσιάσω όλους ανεξαιρέτως, όπως το κάνω και όταν πρόκειται για ειδησεογραφία κι όχι για προσωπική μου άποψη.
Οταν για παράδειγμα είχε παραστεί σε οικολογική εκδήλωση βουλευτής του ΛΑΟΣ δεν ανέφερα μόνο τα άλλα δύο κόμματα, αλλά και το ΛΑΟΣ και σημείωσα την απουσία του ΚΚΕ σύμφωνα με το δελτίο τύπου και τη διευκρίνηση που έλαβα ότι προσκλήθηκε αλλά δεν παραβρέθηκε. Μπορεί να μη μου άρεσε αυτό, αφού προέρχομαι από τον αριστερό χώρο, αλλά η αλήθεια, αλήθεια... Αυτά και ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ζητώ συγγνώμη που το κόμμα "Δράση" από κεκτημένη ταχύτητα το έγραψα "δράση".
και για να μη λέω μόνο λόγια περί αντικειμενικότητας: http://www.oraelladas.gr/2008/02/14/climate-environment/
@coolplatanos
Δεν έχει υπάρξει διόρθωση, σχόλιο κλπ στην προσθήκη του Δημ. Δημητριάδη για τις δραστηριότητες των ΚΚΕ και ΛΑΟΣ , άρα ο αναγνώστης, πολίτης, blogger έχει πλέον ιδίαν άποψη για το εύρος της ενασχόλησης των δύο αυτών κομμάτων με τα social media και για το τι παραλείφθηκε στην έρευνα.
Για να μιλήσουμε καθαρά. Social media είναι και τα blogs. Το πιο δραστήριο μετά το ΠΑΣΟΚ είναι και ήταν το ΚΚΕ. Το πως δεν παρουσιάστηκε δεν δείχνει τίποτα άλλο από ότι η έρευνα ήταν στο πόδι. Ή πως έγινε για να πουλήσει κάποιο προϊόν και το ΚΚΕ δεν είναι πιθανός πελάτης. Το ΚΚΕ είχε γκρουπ το οποίο είχε πάνω από 5000 μέλη και δεν ήταν από το επίσημο ΚΚΕ και ο δημιουργός του το πέταξε. Αυτά.
@Karpidis: Η διάθεση των υπηρεσιών ή προϊόντων μιας εταιρείας, είναι θεμελιώδης υποχρέωσή της. Αγαπητέ Ανδρέα, μπορείς να το γράφεις εδώ ή αλλού, αλλά για εμένα δεν αποτελεί μομφή, το ότι 'πουλάω υπηρεσίες της εταιρείας μου'στο φως της μέρας.
Για την ώρα, στην Ελλάδα είναι θεμιτό να έχει κάποιος διαφανή επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να γίνουμε μισθωτοί του δημοσίου ή στελέχη κομμάτων.
Οσον αφορά την ποιότητα της έρευνας, καταγράφω τα σημεία που κάνεις κριτική στην ουσία , αλλά θέτω την αξία της στην κρίση όσων την διάβασαν, την αναπαρήγαγαν, έκαναν παρατηρήσεις κλπ.
Post a Comment