Friday, May 29, 2009

Το ανέκδοτο με τη μηχανογράφηση της Υγείας

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των έργων μηχανογράφησης της Υγείας παραμένουν από γκρίζα έως μαύρα. Η χώρα –δηλαδή, οι Έλληνες πολίτες- επενδύουν περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ και δεν λειτουργεί τίποτε, ενώ θα έπρεπε ήδη να δίνουν υπηρεσίες στους ασθενείς.

Πολλά νοσοκομεία αντιδρούν στην εγκατάσταση των συστημάτων, κάτι που διαιωνίζει την μη καταγραφή των προμηθειών φαρμάκων, κλπ. Το υπουργείο Υγείας είναι απών από την υπόθεση. Η μετονομασία των ΠΕΣΥΠ σε ΔΥΠΕΠ οδήγησε σε οργανωτικές αλλαγές, με ορισμένα στοιχεία από χάος.

Τα στελέχη των νοσοκομείων που είχαν αναλάβει ευθύνες διασκορπίστηκαν ανά την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ομάδες για παραλαβή των συστημάτων, που -να επαναλάβουμε- κοστίζουν περί τα 40 εκατομμύριο ευρώ.

Νοσοκομειακοί κάνουν κριτική στις εταιρείες για την ποιότητα της δουλειάς, κάποιες εταιρείες σημειώνουν ότι δεν έχουν συνομιλητές στα νοσοκομεία και στο υπουργείο για να παραδώσουν τα έργα.

*photo via flickr*

2 comments:

ginko said...

Καθυστερημένα να σχολιάσω ακόμα μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

Εγώ πιστεύω πώς μπορούμε να τους "ξαλαφρώσουμε" από τον όγκο της εγκατάστασης. Τρόποι? Αν μιλάμε για ολοκληρωμένο σύστημα Εθνικής Υγείας (το ελπίζω) τότε τα συστήματα αυτά θα είναι κοινά στις διάφορες μονάδες ανά την Ελλάδα. Ας το στήσουν σε ένα νοσοκομείο που υπάρχει τεχνογνωσία σε μεγαλύτερη ποσότητα από άλλα, ας στήσουν εκπαιδευτικά video της παρουσιάσης που θα κάνουν εκεί και ας δουλέψουν μέσω ένα κοινωνικού δικτύου υγειονομικών υπαλλήλων το οποίο θα κατευθύνει τους κατά τόπο υπεύθυνους. Όσοι γνωρίζουν 5 πράγματα παραπάνω ας φροντίσουν να κάνουν τοπικά σεμινάρια στο υπόλοιπο προσωπικό μέσω αυτών των tutorials. ΟΚ, δεν είναι το ιδανικό αλλά πιστεύω πώς μπορεί να φέρει μια μείωση στην παράδοση του έργου.

Ένα τέτοιο κοινωνικό δίκτυο, αν υπάρχει η διάθεση να συντονιστεί κατάλληλα αν μη τι άλλο θα βοηθήσει στην προσαρμογή πολλών υγειονομικών υπαλλήλων στο γενικότερο περιβάλλον ενός υπολογιστή.

Άπιαστο θα μου πείτε? Τότε εγώ θα ρωτήσω τόσα χρόνια πώς δουλεύει όλο το web? Προσωπικά πιστεύω και υποστηρίζω το crowdsourcing.

Όποιος θεωρήσει ότι είναι αδύνατο να προσαρμοστεί το υγειονομικό προσωπικό πιστεύω ότι θα εκπλαγεί αν δοκιμάσει να τους εκπαιδεύσει με ουσία και όχι με Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η νοοτροπία μας φταίει. Τεχνογνωσία υπάρχει, διάθεση υπάρχει (δεν είναι μόνο τα παλιά στελέχη αλλά και τα καινούρια), τι λείπει? Εγώ λέω ότι λείπει η διάδοση της ιδέα και μερικά άτομα με μεράκι από αυτές τις εταιρείες για να κάνουν την αρχή.

Μακάρι προσωπικά να μου δινόταν η ευκαιρία να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο.

Τέλος φλυαρίας. :)

www.knowhow.gr said...

Δεν είναι φλυαρία αυτά που καταθέτεις.Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί σαν και εσένα που θέλουν να δώσουν, δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν εκεινοι που δεν ακουν