Η αναμενόμενη δραστηριοποίηση της Νέας Δημοκρατίας στα social media φέρνει τα πρώτα της δείγματα. Μετά το blog για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ έφτιαξε και λογαριασμό στο twitter (η πληροφορία αλιεύθηκε από εδώ...). Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η τοποθέτηση του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Απαντά και στα αιτήματα στελεχών του κόμματος και συμβούλων του, να δηλώσει παρουσία σε ένα χώρο, όπου διαδραματίζεται ενδιαφέρουσα ζύμωση.
Η είσοδος μεγάλων οργανισμών και φορέων (κομμάτων, δημόσιων φορέων, επιχειρήσεων) στα social media είναι χρήσιμη στο ότι διευρύνει το ζωτικό πεδίο, όπου ήδη συναντιούνται εκατοντάδες νέοι και δραστήριοι πολίτες. Αυτό αποτελεί αρχή και κανόνα, ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών , πολιτικών πεποιθήσεων και επιχειρηματικών σχέσεων. Το «παίγνιον» του διαλόγου και τα debates θα συναντιούνται ολοένα και περισσότερο στο Διαδίκτυο. Άρα το θέμα δεν είναι αν θα μπει σε αυτό το «γήπεδο» ένα κόμμα, αλλά πότε και πώς θα μπει. Ούτως ή άλλως η συμμετοχική φύση των social media, επιτρέπει την έκφραση γνώμης των «ειδικών» ή ειδικών, αλλά στο τέλος η μάχη των εντυπώσεων –και πάνω απ’ όλα- της ουσίας, θα δοθεί στο διάλογο μεταξύ των πολιτών.
O Jeremiah Owyang, μάλιστα, λέει κάτι που φαίνεται ανατρεπτικό: τα κόμματα (και όλοι οι άλλοι οργανισμοί) θα υποχρεωθούν να φιλοξενούν στα sites τους και σε όλες τις άλλες μορφές διαδικτυακής έκφρασης, τις αντίθετες απόψεις. Δεν θα γίνει σχετικά σύντομα, αλλά η σκέψη του Jeremiah φαίνεται να έχει βάση: εφόσον το 30-40% των πολιτών που θα είναι ενεργοί στα social media , θα μπορούν να ασκούν σκληρή κριτική, π.χ., στο κόμμα των Πρασίνων μέσα από το Internet, τι έννοια θα έχει να κάνουν οι Πράσινοι σαν να μην υπάρχει αυτή η κριτική; Μια απλή αρχή της επικοινωνίας λέει «μην αφήνεις τους άλλους να μιλάνε για εσένα χωρίς έλεγχο, μην κάνεις σαν να μην υπάρχουν, γιατί τότε διαμορφώνουν αυτοί την εικόνα σου και την ατζέντα της συζήτησης»…
Ουδείς γνωρίζει με τι ρυθμό θα προχωρήσει αυτή η τάση, πλην, όμως, μοιάζει σαν να μην μπορεί να αποτραπεί…
*photo via flickr*
1 comment:
Θα συμφωνήσω πλήρως με τα παραπάνω, αλλά το ερώτημα είναι εάν τα κόμματα χρησιμοποιούν το Internet και τα social media (α) για ψηφοθηρικούς λόγους, (β) επειδή είναι must, ή (γ) επειδή περιμένουν από τον διάλογο να πληροφορήσουν και να μάθουν. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Την κίνηση της ΝΔ την παρακολουθώ και έχω κάνει και κάποια σχόλια. Πιστεύω ότι σε λίγες ημέρες θα είναι ξεκάθαρο σε τι από τα παραπάνω αποσκοπεί αυτή η κίνηση. Πάντως είχε τα κότσια. Ας ελπίσουμε ότι και οι αναγνώστες θα έχουν κότσια να κάνουν εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να αποφύγουμε την blog-ική σύγκρουση γαλάζιων και πράσινων τυφλωμένων οπαδών.
Λακωνικός
Post a Comment