Wednesday, May 13, 2009

Υποψία τεχνοφοβίας και στο θέμα «παιδί και Internet»

Δεν πέρασε μια εβδομάδα από την ανακοίνωση στοιχείων της έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου/ICAP, όπου επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι ο πρωταθλητής της τεχνοφοβίας στην Ευρώπη. Πριν λίγο καιρό η Eurostat το είχε επιβεβαιώσει επίσης, για τις φοβίες των Ελλήνων γονιών σχετικά με την ενασχόληση των παιδιών τους με το Internet. Και χθες, η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρία, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο, όσον αφορά τις παρενέργειες του Internet στα παιδιά.

Ειλικρινά, είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς αυτά τα στοιχεία. Πρώτον, γιατί προέρχονται από τους Έλληνες γονείς, που οι περισσότεροι δεν μπορούν να αξιολογήσουν το φαινόμενο, επειδή δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν με το Internet. Δεύτερον, γιατί οι μετρήσεις γίνονται από ελληνικές εταιρείες. Τρίτον, επειδή η συζήτηση των «ευρημάτων» πραγματοποιείται μέσα από τα ελληνικά media. Μια απλή ένδειξη της σοβαρότητας που μελετώνται αυτά τα θέματα, είναι ότι σε πολλές έρευνες μπερδεύονται τα video games με το Internet.

Αναφέρομαι με κάποια υπερβολή στα προηγούμενα, αλλά είναι θέσεις που έχουν βάση. Σε μια χώρα που συντηρεί 13 (!!!) ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες, όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφορεί το πολύ μια, είναι ένα θέμα με τι ασχολούνται οι ενήλικες. Στην Ελλάδα, επίσης. καταγράφουμε τον μεγαλύτερο δείκτη τηλεθέασης στην Ευρώπη, αν θυμάμαι καλά. Με τι προσόντα, λοιπόν, να αξιολογήσουμε το πολύπλοκο θέμα του Internet; Πόσο επιστημονικές είναι οι έρευνες που ανακοινώνονται κατά καιρούς;

Δεν θα πάμε στο άλλο άκρο, να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εφόσον, όμως, το αντιμετωπίζουμε με έλλειμμα γνώσης και με υπερβολές, τότε έχουμε άλλη μια επίδοση τεχνοφοβίας, -η εύκολη κατάληξη σε όποιους ψάχνουν τσιτάτα και αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της ζωής μέσα από τα παράθυρα της TV. Οποίοι είμαστε γονείς και παρακολουθούμε τι συμβαίνει στις τάξεις και τις παρέες των παιδιών μας, ξέρουμε ότι υπάρχουν ανησυχητικές περιπτώσεις, αλλά δεν είναι στο επίπεδο που φωνάζουν οι διάφοροι Σούρες των τηλεπαραθύρων.

Η δαιμονοποίηση του Internet πλήττει συνολικά τη χώρα.. Και την κοινωνία, που δεν αξιοποιεί ένα χρήσιμο εργαλείο. Και την οικονομία, που δεν επενδύει περισσότερα σε ένα κανάλι που αυξάνει την παραγωγικότητα. Μήπως έχουμε αφήσει τους επαγγελματίες «τεχνοφοβικους» να ενημερώσουν για το θέμα «παιδί και Internet» περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε;

*photo via flickr*

4 comments:

coolplatanos said...

Θα συμφωνήσω μαζί σου φουλ ότι έχουμε δαιμονοποιήσει το Ιντερνετ. Αν η κοινωνία μας και οι σχέσεις στις οικογένειες είναι προβληματικές δεν φταίει το εργαλείο του Ιντερνετ, γιατί εργαλείο είναι και τίποτα παραπάνω. Είμαι κι εγώ πολύ καχύποπτη με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

Rodia said...

http://yannis-ioannou.com/2009/05/13/charlie-point/

;)

ginko said...

Και εγώ συμφωνώ απολύτως. Έχει ένα πολύ ενδιαφέρον Ελληνικό blog για το internet και παιδιά, αλλά και αυτό παρόλα τα όσa ενδιαφέροντα γράφει διακατέχεται (φαίνεται από τις επιλογές των άρθρων) από την ίδια τεχνοφοβία. Φταεί η αμάθεια, ημιμάθεια, ο τεχνολογικός αναλφαβητισμός της πλειοψηφίας της γενιάς 30+. Το δυστύχημα είναι ότι τα ίδια χάλια, οι ίδιες απολιθωμένες αντιλήψεις παρατηρούνται και ανάμεσα σε νέους καθηγητές και δασκάλους.

Συγχωρήστε με για το ύφος του επόμενου link, αλλά προσωπικά με εκφράζει ιδίως όταν άνθρωποι από τα παραδοσιακά ΜΜΕ προσπαθούν να ερμηνεύσουν μια τεχνολογία και μια επιστήμη (Science of Web) που καλώς ή κακώς δεν την έχουν.
http://wizdomsigns.wordpress.com/2008/10/08/%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF/

Φώτης Κόλλιας said...

Μην ξεχνάμε τις δεκάδες καταναλωτικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα οι οποίες συχνά (ειδικά μία από τη Θεσσαλονίκη) βγάζουν ανακοινώσεις για τις καταστροφικές συνέπειες του Internet στα παιδιά!