Thursday, June 18, 2009

Κάτι θετικό, πέρα από την υπόθεση Μανώλη; Νέοι δημιουργοί…

Άγιος Παντελεήμονας, πυρκαγιές χωρίς ελικόπτερα, δολοφονία αστυνομικού που φύλαγε τη γυναίκα του Αγγ. Κανά, και μαζί μ’ όλα αυτά, η ατέρμονη θεατρική παράσταση του Γιάννη Μανώλη. Κάθε μέρα κάτι ανησυχητικό σκάει, σε μια κοινωνία που τρέχει εκ των υστέρων. Υπάρχει τάχα, κάτι θετικό για όσους θέλουν να ξεφύγουν από το κλίμα;

Το διήμερο του 10ου venture capital forum, αλλά και επαφές στο καθημερινό πρόγραμμα, μου έχουν δώσει την ευκαιρία να καταγράψω τον τελευταίο μήνα αρκετές νέες, καινοτομικές, δυναμικές επιχειρήσεις. Έχουν βηματισμό ανάπτυξης, φέρνουν καινούργιες αντιλήψεις, διαθέτουν στοιχεία με τα οποία μπορούν να ανανεώσουν το κουρασμένο και –σε κάποιο βαθμό- απαξιωμένο επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας.

Νέοι, συνήθως, άνθρωποι φέρνουν καινούργιο πνεύμα, σε ένα χώρο της επιχειρηματικότητας που δυσφημίσθηκε το 1999 στη Σοφοκλέους, αλλά και μέσα από τις παρενέργειες που έφερε στην επιφάνεια η πρόσφατη οικονομική κρίση. Επιχειρούν κόντρα στο πνεύμα μιας ολόκληρης χώρας, που με την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θεωρούν τον διορισμό στο (υπερτροφικό ) δημόσιο, ως την πιο ιερή αξία της Ελλάδας.

Στο 10ο venture capital forum μπορούσε κανείς να δει μια σειρά θέματα, αλλά και αρκετούς νέους που έχουν όρεξη να ξανοιχτούν στα νερά του επιχειρείν. Στο διήμερο συνέδριο δημιουργών του ΕΛ/ΛΑΚ, όπου είμαι στην οργανωτική επιτροπή, διαφαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι στη χώρα μας, που βρήκαν την διέξοδο του ελεύθερου λογισμικού, ώστε να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, όχι στην υπαλληλία , αλλά στην παραγωγή.

Μαζί με κάποιους σοβαρούς φορείς, το knowhow.gr προετοιμάζει ένα Forum για το φθινόπωρο, ώστε να δοθεί βήμα start-ups, νεανικές/καινοτομικές επιχειρήσεις, που δίνουν δείγματα γραφής επιτυχίας. Είναι πολύ λιγότερες οι επιτυχημένες σε σχέση με όσες επιδοτούν τα κοινοτικά προγράμματα (π.χ., νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας). Ευτυχώς είναι πολύ περισσότερες, από όσες χρηματοδοτούν τα venture capital funds.

Στη διαδρομή προς το Forum του φθινοπώρου, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τέτοιες περιπτώσεις. Να αποτελέσουν τα καλά παραδείγματα για τους νέους ανθρώπους, που για την ώρα θεωρούν ως μόνη προοπτική τη σχολή της Αστυνομίας και την Παιδαγωγική Ακαδημία που εξασφαλίζουν σύντομο διορισμό.

No comments: