Tuesday, June 23, 2009

Παγκόσμια «Φαίδρα» με Helen Mirren και τεχνολογία, σε σύγκριση με βαλκάνιες τελετές

Αξίζει να διαβάσετε το κείμενο του Economist για το πώς θα είναι η παράσταση της «Φαίδρας» του Ρακίνα από το London National Theatre, στις 25 Ιουνίου. Δεν θα έχει μόνον Helen Mirren (φωτο), αλλά και πολύ τεχνολογία… Θα είναι μια παγκόσμια παράσταση, που θα την δουν πολλοί –πολύ πέρα από το θέατρο που θα παίζεται.

Το National Theatre πειραματίζεται και παίρνει ρίσκο… Συνδυάζει μια κλασσική τραγωδία με ψηφιακή τεχνολογία. Πέρα από την βασική θεατρική σκηνή, θα δημιουργηθούν δεκάδες virtual σκηνές, για να απολαύσουν την παράσταση και πάρα πολλοί φίλοι του θεάτρου, της τραγωδίας ή της τέχνης γενικότερα, που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να την χαρούν.

Η παράσταση θα φιλοξενηθεί και στην Επίδαυρο στις 10 και 11 Ιουλίου, όπου πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός από κάποιους που θα θέλουν να συνδυάσουν τις γνωστές ταβέρνες της περιοχής με την ερμηνεία της Helen Mirren.

Οι ξένοι διατηρούν την παγκόσμια αίγλη του πολιτισμού, παρά τις προσπάθειές μας. Η παράσταση της «Φαίδρας» δίνει και αυτή κάποιες ιδέες για το πώς τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, θα μπορούσαν να είχαν διεκδικήσει ένα παγκόσμιο κοινό, αντί να περιοριστούν σε μια «βαλκάνια» τελετή…

No comments: