Thursday, September 17, 2009

Αλλαγή εκλογικών περιφερειών: μια μικρή "μεγάλη" επανάσταση

Βλέποντας ότι ένας συνήθης υποψήφιος της Β' Αθηνών χρειάζεται από 1 μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, αυτό δίνει την αξία της επίμονης πρότασης του Γ. Παπανδρέου: "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών, με βάση το γερμανικό μοντέλο.

Έχει ξαναγραφεί σε αυτό το ιστολόγιο, ότι η Β' Αθηνών (και οι άλλες μεγάλες περιφέρειες) αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες μήτρες της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται αποφασισμένος, ενώ ο Κ. Καραμανλής δήλωσε την συμφωνία με ένα τέτοιο μέτρο. Μια απόπειρα που είχε κάνει ο Κ. Σημίτης το 2002 είχε πάει "άπατη", καθώς του είχε επιτεθεί ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν διαμορφωμένες σχέσεις, τις οποίες και δεν ήθελαν να διαταράξουν.

Είναι φανερό ότι η κοινή γνώμη, αλλά και κέντρα επιρροής, αρχίζουν και συμφιλιώνονται με την ιδέα ότι ο Γ. Παπανδρέου, έχοντας αυτή την ιδιότυπη αποστασιοποίηση από την ελληνική δυσάρεστη καθημερινότητα, είναι πιθανόν να κάνει πράξη αυτά που εξαγγέλει σε θεσμικό επίπεδο.

No comments: