Thursday, October 01, 2009

Έξι Ψηφιακές Δεσμεύσεις ΠΑΣΟΚ: τρία απαραίτητα βήματα για να αποδόσει μια σημαντική πρωτοβουλία... και μια μικρή παγίδα

Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ να δώσει προς διαβούλευση 6 Ψηφιακές Δεσμεύσεις είναι πολύ σημαντικηΣε μια περίοδο που πολίτες, δημόσιοι λειτουργοί και τεχνικοί αντιμετωπίζουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είτε ως άλλη μια χαμένη ευκαιρία, είτε ως μια μεγάλη «τρύπα», το ΠΑΣΟΚ και η σχετική Επιτροπή, μιλούν για δεσμεύσεις. Προκειμένου να μην δοθεί το άλλοθι σε αρκετούς να μιλήσουν για κείμενα που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στον προεκλογικό πυρετό, είναι απαραίτητο να προγραμματισθούν ΤΩΡΑ τρείς κινήσεις:


1.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ 'Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: από την εμπειρία μας, αλλα και από γνώση των αναπόφευκτων προτεραιοτήτων κορυφαίων πολιτικών προσώπων, είναι πολύ πιθανόν αυτός/αυτή που θα αναλάβει Υπουργός Υγείας ή αυτός/αυτή που θα ορισθεί ως Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας (Υπουργείο Ανάπτυξης), να μην είχαν το χρόνο να μελετήσουν τις 6 Ψηφιακές Δεσμεύσεις. Στην πιθανή περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, ο συγκεκριμένος Υπουργός και ο συγκεκριμένος Ειδικός Γραμματέας, θα πέσουν από την πρώτη στιγμή στη «μάχη», να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα καθημερινής δουλειάς που έχει αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος. Υπο τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας, 5-6 υπουργοί και 10-15 γενικοί γραμματείς θα έχουν αρκετούς λόγους για να υποστηρίξουν ότι δεν γνώριζαν τις Ψηφιακές Δεσμεύσεις και ότι –λόγω του ότι δημοσιοποιήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου- δεν ενημερώθηκαν.

ΠΡΟΤΑΣΗ: να προγραμματισθούν από ΤΩΡΑ εκδηλώσεις-workshops, ώστε να γίνει διαβούλευση και συζήτηση για κάθε μια από της 6 Δεσμεύσεις. Σε αυτές να συμμετάσχουν: η Eπιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ηγεσία που θα έχει την ευθύνη της κάθε Δέσμευσης και ορισμένοι από αυτούς που συμμετείχαν στη διαβούλευση. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ούτε όμως να είναι κλειστές συσκέψεις.

2.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ/ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΙ, ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ: η αποτυχία επί 15 χρόνια π.χ., του 98% των έργων μηχανογράφησης των νοσοκομείων και της Υγείας, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η επιτυχία της αντίστοιχης Ψηφιακής Δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης ή διάθεσης κονδυλίων. Για την κάθε Ψηφιακή Δέσμευση, υπάρχουν συμφέροντα και ομάδες πίεσης, που θα αντιπαρατεθούν στην πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης.

ΠΡΟΤΑΣΗ: πρόσκληση/κινητοποίηση των πολιτών, να δημιουργήσουν ρευματα πίεσης από «τα κάτω», ώστε να υπάρξει συμπαράσταση στις περιπτώσεις που τα οργανωμένα επιμέρους συμφέροντα θα επιδιώξουν την ακύρωση λειτουργίας έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στην εποχή των ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων και των social media, αυτή η κινητοποίηση είναι εφικτή, με πολλά παραδείγματα από άλλες χώρες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανώσει καμπάνιες για την κινητοποίηση των πολιτών. Τα επαγγελματικά εργαλεία είναι γνωστά από εμπειρίες άλλων χωρών.

3.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΝΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ «ΜΙΚΡΕΣ ΝΙΚΕΣ» ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ: οι 6 Ψηφιακές Δεσμεύσεις είναι αναμενόμενο να εντοπίζουν μερικές δεκάδες υπηρεσίες και τομείς παρέμβασης. Η οικονομική κρίση, η παραλυσία πολλών δημοσίων υπηρεσιών, η διαφθορά, αλλά και το έλλειμμα στη διαβούλευση των 6 Ψηφιακών Δεσμεύσεων, είναι ενδεχόμενο ότι θα δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι πάρα πολλές οι προτάσεις για να αποδειχθούν ρεαλιστικές.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Η νέα κυβέρνηση, με την συμβολή της Επιτροπής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, θα πρέπει να εντοπίσουν έναν μονοψήφιο (π.χ., 5) αριθμό τομέων και υπηρεσιών, όπου ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς, οι υπεύθυνοι οργανισμών όπως η ΚτΠ, θα ρίξουν το βαρος τους. Με αυτή την επιλογή είναι δυνατόν να πιστέψουν οι πολίτες, οι πάσης φύσεως κοινωνικοί εταίροι (stakeholders) ότι είναι ρεαλιστική και εφικτή η υλοποίηση των 6 Δεσμεύσεων.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΓΙΔΑ
Το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τη δραστήρια Μονάδα Διαδικτύου, έχει θέσει αρκετά θέματα σε ηλεκτρονική διαβούλευση, ζητώντας την συμμετοχή των πολιτών. Εκτός από τις 6 Ψηφιακές Δεσμεύσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι στον «αέρα» οι εθελοντές διαδικτύου, το wikipolitics, η συλλογή προτάσεων για τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης. Για να μεινουμε στην ηλεκτρονική διαβούλευση για τις 6 Δεσμεύσεις, ο κίνδυνος είναι να ανοίξει ένας ευρύς διαδικτυακός διάλογος, που δημιουργεί προσδοκίες, ο οποίος δεν θα γίνει δυνατόν να αποδώσει εάν δεν:

-
γινει σύνθεση των προτάσεων που θα κατατεθούν,
-
πραγματοποιηθούν offline συναντήσεις με κάποια δομημένη διάταξη, που θα φέρει ουσία στις δεκάδες ανοικτές συζητήσεις,
-
αναληφθεί η ευθύνη από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να συνθέσει τα τελικά συμπεράσματα.

Το ΠΑΣΟΚ,σύμφωνα με τις απόψεις των περισσότερων, έχει κάνει σημαντική δουλειά και στα ποσοτικά και στα ποιοτικά στοιχεία του ανοίγματος ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων. Τώρα,μπροστά στις κυβερνητικές του ευθύνες, είναι χρήσιμο να θέσει ως προτεραιότητα το πώς μετασχηματίζονται σε πολιτικές και μαλιστα σε περίοδο κρίσης. Το ζητούμενο αυτό δεν αφορά μόνον την πολιτική επικοινωνία και τη λειτουργία ενός πολιτικού οργανισμού την εποχή του Web 2.0, αλλά την ίδια την πολιτική και την κοινωνία.

No comments: