Wednesday, October 07, 2009

Κυβέρνηση κατά δομημένων συμφερόντων και στοιχήματα

Στα κρίσιμα υπουργεία που διαχειρίζονται υποθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με πολύ γνωστά δομημένα συμφέροντα, ο Γ. Α. Παπανδρέου τοποθέτησε στελέχη που είναι πολύ κοντά του, είτε κοινοβουλευτικοί, είτε προσωπικοί του συνεργάτες. Στα υπουργεία όπου έχει ορίσει πρόσωπα με σχετικά αυτόνομη πορεία, είτε δεν έχουν υποθέσεις που αφορούν τα "δομημένα συμφέροντα", είτε έχει τοποθετήσει υφυπουργούς εμπιστοσύνης του, που θα τσεκάρουν τα πράγματα.

Όταν λέμε "δομημένα συμφέροντα", δεν εννοούμε μόνο τα πασίγνωστα διαπλεκόμενα, αλλά είναι μια ευρύτερη έννοια (σαν τα δομημένα ομόλογα). Σε αυτή την κατηγορία, των δομημένων, πρέπει να περιλάβουμε και όλο το αλισβερίσι που γίνεται στο χώρο των sports (που κακως τον λέμε "αθλητισμό"), όπου η "αξιοποίηση" κρατικών χρημάτων γίνεται από τις μεγάλες ΠΑΕ (που δεν πληρώνουν ποτέ φόρους και δάνεια), μέχρι τις επαρχιακές ομάδες, που όλοι γνωρίζετε τι κάνουν οι τοπικοί παράγοντες. Ο κ. Γερουλάνος δεν φαίνεται να έχει σχέση με αυτά και καλώς ο Γ. Παπανδρέου δεν τοποθέτησε εκεί κάποιον σαν τον Γ. Ορφανό ή τον Γ. Ιωαννίδη, που όλη η Ελλάδα γνωρίζει πώς πολιτεύθηκαν και πώς διένειμαν το χρήμα των φορολογουμένων.

Βεβαίως, σε αυτό τον ειδικό τομέα θα κριθεί ποιος θα τοποθετηθεί ως γενικός γραμματέας. Αν ορισθεί ο γνωστός (και σεμνός) πρώην μπασκετμπολίστας και υποψήφιος της Α' Αθηνών Κώστας Παταβούκας, που τον προεξοφλούν και τον επιθυμούν τα media, τότε θα είναι σε άλλο μήκος κύματος από το σκεπτικό του ορισμού της κυβέρνησης και του κ. Γερουλάνου.

Όλα αυτά αφορούν και τα ειδικότερα, αλλά πολύ πιο δαπανηρά ζητήματα των διαπλεκομένων υποθέσεων. Είναι σαφές, λοιπόν, το μήνυμα για τον τρόπο χειρισμού των δομημένων και διαπλεκομένων συμφερόντων. Από την άλλη πλευρά, μια τόσο "παπανδρεϊκη" ("ΓΑΠική") κυβέρνηση θα έχει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Η κυρία Μπιρμπιλη και η κυρία Ξερογιαννακοπούλου δεν θα κριθούν μόνο από το πόσο θα αντισταθούν στα δομημένα και στη διαφθορά. Θα αξιολογηθούν και από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά θέματα, όπως:

-Στην υγεια: πώς θα δώσουν τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας, καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες
-Στην ενέργεια: πώς θα προχωρήσουν τόσο πολλά ανοικτά μέτωπα, από τις επενδύσεις (που όλες σχεδόν αντιμετωπίζουν εμπόδια), μέχρι το πώς η προώθηση της "πράσινης ενέργειας" δεν θα φέρει μεγαλύτερο κόστος στον καταναλωτή, απ' όσο μπορεί να δεχθεί.

Για την ώρα, οι προκλήσεις αυτές φαίνονται ευχάριστες. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει τις ευχές πολύ περισσότερων πολιτών από το 43% που τον ψήφισαν. Όπως τις είχε και ο Κ. Καραμανλής το 2004. Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται διατεθειμένος να "σπάσει αυγά", από αυτά που όλοι απέφευγαν μετά το 1999. Το παίγνιον θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον...

3 comments:

Πέτρος said...

Μεγάλο ρόλο θα παίξει, κατά την άποψή μου, η διάθεση να αλλάξει το πλαίσιο των ελέγχων και να επικρατήσει ο έλεγχος σκοπιμότητας έναντι του ελέγχου νομιμότητας, οπώς υποστηρίζεται εδώ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_21/06/2009_319409

Στάθης Χαϊκάλης said...

@Πέτρος, το είχε σκεφθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ούτε καν αυτό δεν τόλμησε. Αν δεν το κάνει η κυβέρνηση ΓΑΠ, δεν θα έχει καμμιά τύχη απέναντι στη σπατάλη και τη διαφθορά

ο δείμος του πολίτη said...

Μην ξεχνάς ότι όλοι αξιολογούνται εν τη πράξει.