Οι πρώτες ενδοκυβερνητικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις έχουν αποδείξει ότι η κυβέρνηση του κ. Γ. Α. Παπανδρέου είναι περισσότερο έτοιμη στους τομείς των θεσμικών αλλαγών (π.χ., εκλογικές περιφέρειες, επιλογή γενικών γραμματέων με προκήρυξη στο internet), στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην εκπαίδευση. Ειδικά στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι οι επιλογές των προσώπων, που θα εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που εν πολλοίς έχει συζητηθεί.
Η επιλογή του κ. Ντίνου Ρόβλια στην θέση του υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης, αρμόδιου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θεωρείται ότι θα αναβαθμίσει τον τομέα αυτό. Παρόμοια θέση κατείχε και ο, επίσης Θεσσαλός, κ. Χρήστος Ζώης, πλην όμως βρέθηκε εκεί σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή δεν είχε πολλές φιλοδοξίες να προωθήσει τα έργα που είχαν βαλτώσει (πολεοδομίες, υγεία , Σύζευξις, κλπ).
Ο κορμός του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και αφορά στις 6 Ψηφιακές Δεσμεύσεις. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει εξειδικεύσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα προωθηθούν μόλις τοποθετηθούν τα πρόσωπα. Οι θέσεις του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακής Σύγκλισης, του Γενικού Γραμματέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Γενικού Γραμματέα για το Taxis, κλπ, είναι σημαντικές για την οργάνωση της κυβερνητικής δουλειάς. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει και ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού για τον συντονισμό όλων αυτών. Εκεί απέτυχε πλήρως η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, που παραδίδει περί τα 50 ημιτελή έργα (για την ακρίβεια, έχουν παραδοθεί, αλλά δεν δουλεύουν).
Ο πειρασμός στον οποίο θα μπουν όλα τα κρίσιμα πρόσωπα συνίσταται στο εξής δίλημμα: έχει προτεραιότητα η διαφάνεια ή αποτελεσματικότητα; Η άποψη εμπείρων στελεχών με πολύχρονη σχέση με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί η αποτελεσματικότητα, καθώς ο πρώτος στόχος πρέπει να είναι "παροχή υπηρεσιών στον πολίτη για την εξυπηρέτησή του, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την μείωση του κόστους εξυπηρέτησης από τις δημόσιες υπηρεσίες". Η πρώτη αντικειμενική δημοσκόπηση είναι πολύ κοντά -οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο του 2010- και θα πρέπει μέχρι τότε η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του κράτους.
1 comment:
Δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αου αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι οι προθέσεις του ΓΑΠ είναι θετικές και ότι το ίντερνετ πρέπει να αποκτήσει τον ρόλο που του αξίζει: να είναι ένα εργαλείο για την γρηγορότερη, οικονομικότερη και αποτελεσματικότηρη λειτουργεία του κράτος. Όχι μόνο στις συναλλαγές του με τους πολίτες αλλά και σαν εσωτερικό εργαλείο της Κυβέρνησης.
Post a Comment