Wednesday, October 14, 2009

Ενας τρόπος να νοιώσουμε καλύτερα, οι Ελληνες

Συμμετέχοντας σε ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές συνέδριο, για το οποίο θα επανέλθω, συνειδητοποίησα δύο λόγους για τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας με περισσότερη, αλλά, πάντως συγκρατημένη, αισιοδοξία.

ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ: οι κυβερνήσεις μας των 10 τελευταίων χρόνων παρασύρθηκαν από διαδικασίες εσωστρέφειας (συνέπεια του πελατειακού κράτους και της διαφθοράς)και παραμέλησαν τα πλεονεκτήματα αυτής της χώρας, όπως είναι τα πολιτισμικά της στοιχεία και οι φυσικές ομορφιές. Κάναμε, λ.χ., τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης φιέστα για εσωτερική κατανάλωση, αντί να τα αναδείξουμε ως μια ευκαιρία για παγκόσμια προβολή της χώρας. Στα εγκαίνια επενδύθηκαν πολύ λιγότερα κεφαλαια και οράματα, απ' όσα στη αποτυχημένη απόπειρα του Σάκη Ρουβά στη Eurovision. Με λίγα λόγια, εαν βελτιώσουμε ορισμένες παραμέτρους, μέσα από ένα σχέδιο με στόχους και budget, έχουμε περιθώρια να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας, αλλά και να αναβαθμίσουμε το brand που λέγεται Ελλάδα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΟΠΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ: δεν είναι ζήτημα χαιρεκακίας, αλλά ευκαιρία να πάρουμε θάρρος και να προχωρήσουμε σε μια καινούργια αρχή. Συζητώντας με φίλους αυτά που συμβαίνουν στις οικονομίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, είναι φανερό ότι ως χώρα έχουμε περιθώρια να πάμε καλυτερα. Χρειάζεται σχέδιο και ρεαλισμός στους στόχους.

Με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση έκρινε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περιορισμό του κόστους των κρατικών αυτοκινήτων, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι τομείς, όπου η χώρα μπορεί να περιορίσει τις απίστευτες σπατάλες, ώστε να επενδύσει τους πόρους της σε δράσεις που θα φέρουν καλύτερες μέρες για τις επόμενες γενιές. Για τα δημόσια οικονομικά ήδη υπάρχουν κριτικές για τις επιδόσεις της νέας κυβέρνησης, ωστόσο στα θέματα της εξωστρέφειας, φαίνεται ότι δεν αμφισβητεί κανένας τις δυνατότητές της να τα πάει πολύ καλύτερα από τη διεθνή απομόνωση στην οποία βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια, από επιλογή...

*photo via flickr*

No comments: