Όπως έχει σημειωθεί κατ’ επανάληψη σε αυτό το ιστολόγιο, ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ για τη μηχανογράφηση των νοσοκομείων, αλλά δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτε. Η πιθανότητα να σωθεί η παράσταση, λένε οι γνωρίζοντες, είναι πολύ μικρή. Μια απάντηση γιατί συμβαίνουν αυτά μπορεί να δοθεί από το εξής περιστατικό: σε ένα νοσοκομείο που εγκαταστάθηκε το σύστημα, διαπιστώθηκε ότι η καταγεγραμμένη κατανάλωση φαρμάκων ήταν κατά 3 εκατομμύρια ευρώ μικρότερη από αυτή που έλεγαν τα τεφτέρια του φαρμακείου του νοσοκομείου…
Οι ρεαλιστές μπορούν να ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα σχέδιά της για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα επιβάλει (ναι, «επιβάλει», σε αυτό το θέμα δεν χωράει διαβούλευση) μηχανογράφηση των νοσοκομείων. Οι οραματιστές και οι «κινηματικοί» μπορούν να ελπίζουν ότι θα μπουν οι πολίτες στο «παιχνίδι» των νοσοκομείων και θα ασκήσουν κριτική και πίεση μέσα από την online φωνή τους και τα social media. Σε άλλες χώρες το κάνουν. Σε ορισμένα νοσοκομεία, πάντα στην αλλοδαπή, σκέπτονται να βάλουν τα online «ραντάρ» μέσα στο χώρο τους…
*photo via flickr*
3 comments:
το τι γίνεται στα φαρμακεία νοσοκομείων, δεν το ξέρουν πολλοί ελληνες. Αν το γνώριζαν...
Η μηχανοργάνωση και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ αποτελούν τη μοναδική επιλογή εφοσόν επιθυμούμε πραγματικά να υπάρξει έλεγχος της προκλητής ζήτησης και νοικοκύρεμα των οικονομικών των νοσοκομείων αλλά και των Ταμείων...Μελέτες άλλωστε έχουν (απο)δείξει πως η μηχανοργάνωση, ο έλεγχος της συνταγογραφίας και των διαγνωστικών εξετάσεων μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών υγείας της τάξεως του 30%!!!
Nice blog post
Post a Comment