Ιδιώτης που αγόρασε μια κλινική, τράβαγε τα μαλλιά του μετά από ένα χρόνο θητείας στο τιμόνι της κλινικής αυτής. Επιχείρησε να βαλει τάξη στις προμήθειες, όπως και να μην γίνεται παράνομη διαρροή εσόδων στις τσέπες υπαλλήλων του. Μετά από ένα χρόνο προσπάθειας εξορθολογισμού, τα έσοδα έπεσαν κατά 10%. Οι έλεγχοι έφεραν την εκτίμηση ότι κάποια στελέχη της κλινικής είχαν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων από εισροή "μαύρου" χρήματος που έπαιρναν από ασθενείς, "πίσω από την πλάτη" της κλινικής.
Μεταξύ των άλλων, ανακάλυψε και το εξής: ένα ιατρικό εξάρτημα που στις ΗΠΑ κοστίζει 1.500 $, στην Ελλάδα χρεώνεται στο ΙΚΑ 4.000 ευρώ. Μάλιστα...
Το "κύκλωμα" της περίθαλψης είναι τόσο "άρρωστο", ώστε ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν καθεστώς ορισμένες πρακτικές που κλέβουν το κράτος, το φορολογούμενο και τον ασθενή. Αν η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του φορολογικού νόμου και του ελέγχου των δαπανών των νοσοκομείων/ταμείων, δεν πάρει δραστικά μέτρα για τον κλάδο αυτό, τότε το κόστος για την ίδια την κυβέρνηση θα είναι υψηλό.
Οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία και στον τομέα υγείας των ταμείων. Οι λιγότεροι, γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο υπάρχει φοβερή αντίσταση, όσον αφορά στην εγκατάσταση στα νοσοκομεία του μηχανογραφικού συστήματος, που έχει κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο 30 εκατομμύρια ευρώ, αλλά παραμένει εκτός λειτουργίας.
Το σημείωμα αυτό είναι το Νο. 3 που κατατίθεται στην ηλεκτρονική διαβούλευση που κάνει το Υπουργείο Οικονομίας ενόψει του νέου φορολογικού νόμου.
*photo via flickr*
No comments:
Post a Comment