Tuesday, March 09, 2010

Anaptyxi.wordpress.com, ένα Opengov του λαού

Σήμερα το πρωί με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη στο email μου. Ένα σημείωμα από το Νίκο Αναγνώστου, του metablogging, με ένα απίστευτα λακωνικό σημείωμα "θα εκτιμούσα τις απόψεις σας" για τους δικτυακούς τόπους:

http://anaptyxi.wordpress.com/ και http://anaptyxi.uservoice.com/forums/44461.
Υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις τώρα το πρωί και δεν είχα τη δυνατότητα να ψάξω πιο πολύ. Φαίνεται, πάντως, ως μια πολύ καλή σκέψη και πρωτοβουλία, ώστε να ζυμωθούν ιδέες από πολίτες και να φθάσουν ψηλά, αλλά και δίπλα. Ιδέες κοντρα στην απάθεια και υπερ της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας.

Η πρώτη αίσθηση είναι ότι το anaptyxi.wordpress μπορεί να κάνει δουλειά που, ίσως, θα αδυνατούσε το θετικό στις προθέσεις του opengov.gr. Το τελευταίο μπορεί να θεωρείται κυβερνητικό και, ως εκ τούτου, να αποτρέπει κάποιους να καταθέσουν ιδέες, επειδή εικάζουν ότι συμβάλουν στα σχέδια της κυβέρνησης ή επειδή φοβούνται ότι θα μείνουν στα αζήτητα από μια νεοπαγή κομματική γραφειοκρατία.

Δεν έχει σημασία αν ισχύουν ή δεν ισχύουν αυτά... Εκείνο που έχει μεγάλη αξία είναι να αναλμάβάνονται πρωτοβουλίες, που είναι "καθαρές" και ευφυείς. Ιδέες που δεν είναι συντεχνιακές, αλλά έχουν μέσα τους συμπυκνωμένη ενέργεια για να αντιπαρατεθούν με μικρές ή μεγαλύτερες δυνάμεις στο μεγαλύτερο καρκίνο της χώρας: την καθίζηση της παραγωγής και τον ευνουχισμό της καινοτομίας.

Το anaptyxi.wordpress μπορεί να γίνει το "opengov του λαού", για την ακρίβεια ο χώρος για την ανοικτή διαβούλευση αξιοσημείωτου μέρους της Ψηφιακής Κοινότητας, της
Νεολαίας και των δημιουργικών ανθρώπων κάθε ηλικίας. Το εχουμε ανάγκη όλοι...

Το opengov έχει κάνει αξιοσημείωτη δουλειά, καθώς έχει σπάσει δομές του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Εξού και η υπονόμευσή του από σημαντικούς θύλακες που θέλουν να διατηρηθούν οι πελατειακές δομές. Πρωτοβουλίες πολιτών και Κοινοτήτων όπως το anaptyxi.wordpress, είναι ένα απολύτως απαραίτητο συμπλήρωμα.

Το Νίκο Αναγνώστου τον γνωρίζω χρόνια, αλλά έχει πάντοτε την ικανότητα να εκπλήσσει θετικά. Για τη δημιουργικότητά του, αλλά και την ικανότητά του να είναι αποτελεσματικός. Κάποια posts είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω. Θα μιλήσω μαζί του, ώστε αν υπάρχει χρησιμότητα, να συμβάλουμε -οι συνεργάτες μου και εγώ- με πιο ουσιαστικό τρόπο. Ευκαιρία να βρεθούμε από κοντά με έναν αξιόλογο άνθρωπο, που κατά κανόνα συναντώ διαδικτυακά και με σχετικά τυχαίο τρόπο.

Υ.Γ.: Θα μπορούσε να βρεθεί πιο "μπιτάτος" τίτλος από το anaptyxi, θυμίζει '80s, αλλά είμαστε σε μια περίοδο που αυτά είναι δευτερεύοντα... Αυτά είναι σαν τα πρόσωπα: ποτέ το κοινότυπο όνομα Γιάννης, Κώστας ή Γιώργος δεν απέτρεψε κάποιον να έχει μια εξαιρετική καριέρα, χάρη στη σημαντική προσωπικότητά του. Στο τέλος, το brand δεν έχει την αξία που φέρει το "ονομά" του, αλλά τις αξίες που επιβάλει η διαδρομή του και η προσφορά του.

*photo via flickr*

4 comments:

nikan said...

Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη αναφορά, τον ενθουσιασμό και τα καλά λόγια. Έχεις δίκιο για τον τίτλο ότι δεν είναι 'μπιτάτος' αλλά δεν είναι και οριστικός. Υπάρχει περιθώριο να πάμε σε δικό μας url με άλλο όνομα. Οπότε οι προτάσεις ευπρόσδεκτες

Στάθης Χαϊκάλης said...

@nikan,
υποθέτω εννοείς την αναφορά σε σχετικά σύντομο χρόνο.
Επειδή η online ζωή, είναι κάτι απο παραπάνω από χρήσιμο να συνδέεται με offline μαζώξεις, προτείνω να βρεθούμε μερικοί φίλοι του anaptyxi, να πιούμε ένα κρασί για να βοηθήσει τα πνεύματα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε...Οχι μόνο για το όνομα, αλλά και για πιο αιχμηρά θέματα...

nikan said...

Ε, δεν περιμένεις ν' αρνηθώ; :)

nikan said...

...και, ναι, τη αναφορά σε σύντομο χρόνο εννοούσα. Ρε πως μπορείς να παρεξηγηθείς με τα ελληνικά :)