Monday, March 08, 2010

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: βήματα εμπρός, παρά τα "βαρίδια"

Ορισμένοι πόλοι μέσα στην κυβέρνηση επιχειρούν να προωθήσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ως ένα από τα ελάχιστα μέτρα που μπορεί να βάλει φρένο στη λεηλασία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι προσπάθειες αυτές γίνονται, ενώ το έργο της μηχανογράφησης της Υγείας διεκδικεί αυτό της χειρότερης κατάληξης απόλα τα έργα πληροφορικής του Γ' ΚΠΣ: δαπάνες περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ για έργα μηχανογράφησης του ΕΣΥ, που δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσουν πάνω από το 20% όσων πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος. Η νέα απόπειρα να μπει μια στοιχειώδης, ψηφιακή τάξη στο χάος των δαπανών στην περίθαλψη έχει πιθανότητα επιτυχίας για τρείς λόγους:

1) Ξεκινά υπό το βάρος της πτώχευσης της χώρας. Οι υπερβολές και η ρεμούλα στην περίθαλψη, στα φάρμακα και στα ασφαλιστικά ταμεία, παίζουν πρωταρχικό ρόλο.
2) Το εγχείρημα εκκινεί από μια ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού, που δεν είναι επαγγελματίες του χώρου της υγείας.
3) Στο παιγνίδι έχουν μπει πολίτες, ασθενείς, φορολογούμενοι μέσα από τα social media, που ασκούν συνεχή κριτική στην Πολιτεία για την εξωφρενική κατάσταση που επικρατεί, στην οποία πλέον επικρατούν οι εξοργιστικές χρεώσεις, η διαφθορά και η αναποτελεσματικότητα.

Στο υπουργείο Υγείας έγινε πρόσφατα μια εκδήλωση με θέμα "Νέα Ψηφιακή Στρατηγική για την Υγεία", όπου ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους διαπίστωσαν όλα τα παραπάνω θέματα.

Σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση ενός ειδικού, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημειώνει τον παραλογισμό στην περίπτωση που προκριθεί η ιδέα του να σκανάρονται οι έντυπες συνταγές των γιατρών.

Αν η κυβέρνηση αποτύχει σε αυτό το εγχείρημα, τότε το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν έχει καμμιά τύχη, κάτι που θα έχει συνέπειες στη βιωσιμότητα της ίδιας της κυβέρνησης. Το στοίχημά της είναι να δείξει χαρακτήρα και να βάλει φρένο σε ένα μέρος του εκλογικού της κοινού και τους υποστηρικτές του μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα.

*photo via flickr*

2 comments:

ehealthgr said...

Πρακτικά της εκδήλωσης?

Μιχάλης Κούτρας said...

Τα πρακτικά της εκδήλωσης υποσχέθηκε να τα αναρτήσει εντός ολίγων ημερών το υπουργείο Υγείας.