Friday, April 30, 2010

Νησίδες που δείχνουν προς ένα νέο μοντέλο Ελλάδας του 2012

Υπάρχουν κάποιες νησίδες γύρω μας, που μπορεί να δώσουν μια ιδέα για τις κατευθύνσεις, απόπου θα δημιουργηθούν ξανά καινούργιες εστίες ανάπτυξης και δημιουργικότητας. Συνάντησα κορυφαία στελέχη μια ελληνικής εταιρείας και μου έκαναν εντύπωση τα εξής στοιχεία:

1. εντός της χρονιάς θα κάνει προσλήψεις 100 περίπου ατόμων, δηλαδή θα αυξήσει το προσωπικό του κατά 15%

2.η ανάπτυξή του προέρχεται από εξαγωγές

3.είναι πολύ χαμηλού προφίλ. Εταιρείες με αντίστοιχα χαρακτηριστικά βγήκαν εκτός τροχιάς το 1999 από το χρηματιστήριο ή και γιατί οι ιδρυτές τους γοητεύτηκαν από τη διαπλοκή, που αποδεικνύεται ταξίδι χωρίς επιστροφή

4.σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Ελλάδα

5. εχει διατηρήσει, σε αντίθεση με έλληνες ανταγωνιστές της, ένα μοντέλο λειτουργίας χαμηλού κόστους, που επιτρέπει να μπορεί να διεκδικει δουλειές τώρα που πολλές εταιρείες θα έχουν πρόβλημα να κατεβάσουν το κόστος τους.(Στη συγκεκριμένη περίπτωση το χαμηλότερο κόστος δεν οφείλεται σε μικρότερες αμοιβές προσωπικού, αλλά σε συγκεκριμένες επιλογές των μετόχων, όπως πχ να εργάζονται σε ένα αξιοπρεπές αλλά πολύ λιτό κτήριο και γενικά σε ένα μοντέλο λειτουργίας που δεν έχει καμμιά σχέση με τις ελληνικές κιτσογκλαμουριές που έφεραν η τέσσερις φούσκες: του Χρηματιστηρίου, του ΚΠΣ, της Ολυμπιάδας και των ακινήτων).

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, που αρκετά πράγματα θα εξελλίσσονται γύρω μας προς το χειρότερο, θα είναι απολύτως χρήσιμο να εντοπίσουμε ορισμένα καινούργια πρότυπα. Θα ειναι πολύτιμο να φωτίσουμε κάποια μοντέλα συμπεριφορών και επιχειρήσεων, που θα δείχνουν πως υπάρχουν ευκαιρίες μέσα στην κρίση. Αναζητούνται τα νέα μοντέλα παραγωγικών ανθρώπων και δημιουργικών μονάδων, που -επιτέλους- θα μας εμπνεύσουν και θα μας παρασύρουν προς το καλύτερο.

Η παραπάνω περίπτωση δεν είναι μοναδική. Εχω την τύχη να συναντώ σχεδόν κάθε μέρα δημιουργικούς ανθρώπους και παραγωγικές μονάδες. Οταν αξίζει τον κόπο, χωρίς να παραβιάζω την δέσμευση εμπιστευτικότητας, θα μοιράζομαι μαζι σας εκείνα τα στοιχεία που μπορουν να μας κάνουν βάσιμα πιο αισιόδοξους. Εχετε και εσείς κάποια τέτοια περίπτωση; Εχετε κάποια συμπληρωματική ή κάποια καλύτερη ιδέα;

*photo via flickr*

7 comments:

tr0l said...

who are they would help tons

otherwise no use to also say, oh i know someone who yeah is good and does well and bla bla

who, where, show, compliment, in public

PanosJee said...

Ρώτα το Γιάννη από Niobium Labs ;-)

trol said...

τέλεια, ευχαριστώ

Στάθης Χαϊκάλης said...

@troI, θα πάρω την άδεια για να αναφέρω την περίπτωση. Να μην ξεχνάμε πάντως ότιβτο blog ήταν πάντα ένας χώρος προσωπικής έκφρασης και όχι ένα πεδίο που λειτουργεί με τους κλασσικούς δημοσιογραφικούς κανόνες (που τους γνωρίζω αρκετά καλά). Εφόσον λοιπόν θεωρώ ότι κάτι αξίζει να το αναφέρω, θα το πράξω, χωρίς να ειναι ανάγκη να εισφέρω αποδείξεις. Εσείς, προφανώς, έχετε δικαίωμα να μην πιστεύετε αυτά που γράφω.
Κατανοώ και σέβομαιτη θέση σας, ελπίζω να αντιλαμβάνεσθε και εσείς τη δική μου

trol said...

ε? :o
καλέ γιατί με περάσατε?

info given above was more than enough and always great to discover nice stuff, nothing more, nothing less

Στάθης Χαϊκάλης said...

@trol, ηταν ευκαιρία να ανακαλύψω το πολύ ωραίο σου blog, εκπρόσωπο μιας νέας γενιάς

Unknown said...

Συμφωνώ απόλυτα. Μέχρι να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ και τους δογματισμούς μας όμως, έχουμε δυστυχώς πολύ δρόμο ακόμα...