Tuesday, June 15, 2010
Διαγενεακή Δικαιοσύνη ή η αντιπαράθεση των γενεών θα είναι (και) ψηφιακή
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς οργανώνει μεθαύριο Πέμπτη, εκδήλωση για τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη (πρόγραμμα εδώ). Στον διαδικτυακό φίλο που με προσκάλεσε, σημείωσα πως το ίδιο event θα είχε πενταπλάσια αποτελεσματικότητα, εάν υποστηριζόταν από ψηφιακές πλατφόρμες: από την φόρμα συμμετοχής, μέχρι την πληροφόρηση. Από την απάντηση, φαίνεται ότι η Γενική Γραμματεία έχει ήδη σχέδια να αναπτύξει τη συζήτηση μέσα από νέα «γήπεδα, τα οποία διευρύνουν τη συμμετοχή και κατεβάζουν το «κοινό» από την κερκίδα, μέσα στο χώρο όπου διεξάγεται ο διάλογος.
Η διαγενεακή δικαιοσύνη είναι ένα θέμα, το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί ερήμην των νέων, των πολλών νέων. Δεν είναι μόνο το ότι έχουμε κρίση αντιπροσώπευσης σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικά στις τάξεις των νέων, αναπτύσσονται δεκάδες φυλές και εκατοντάδες ομάδες, από άτομα που νοιώθουν ότι τους έχουμε στερήσει -οι μεγαλύτεροι- τις ευκαιρίες για δουλειά, μέχρι εκείνα που εκτιμούν ότι οι παλιότερες γενιές είναι υπεύθυνες για όλα.
Είμαστε ακόμα αρκετά μακριά από το να έχουν οι νέοι έστω και δικαίωμα έκφρασης των συναισθημάτων τους. Η εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας είναι ένα πρώτο βήμα, για να γίνουν και τα επόμενα. Τα ποσοστά ανεργίας είναι τόσο υψηλά στη νέα γενιά, που οι γενιές οι οποίες «είναι στα πράγματα» δεν έχουν περιθώρια να αναβάλουν τη συζήτηση για το πώς θα γίνει η αναδιανομή. Οι νεώτεροι έχουν τα όπλα της καθημερινής ψηφιακής έκφρασης, που τα πήραν μόνοι τους, αλλά και τις πρακτικές της κερκίδας που τους τα έμαθαν οι ελίτ των τελευταίων 20 ετών. (Προσωπικά με ενοχλούν πάρα πολύ οι πρακτικές των γηπέδων που μεταφέρονται στην κοινωνική ζωή, αλλά γνωρίζω ότι είμαι αισχρή μειοψηφία. Και, επίσης,τους νέους του μύησαν σε αυτές τις συνήθειες οι γονείς τους και τα πρότυπά τους).
Διαλέξεις και συζητήσεις
Υπάρχουν καθοριστικές διαφορές ανάμεσα στις διαλέξεις και στις συζητήσεις, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Ένα μέρος της κυβέρνησης δεν ήταν έτοιμο να εφαρμόσει τις κατευθύνσεις του Γ.Α. Παπανδρέου για τις διαβουλεύσεις και την ανοικτή διακυβέρνηση. Ορισμένα άλλα υπουργεία πάντως φαίνεται ότι διατηρούν αυτό το στόχο, παρά τις δυσκολίες που έχει συσσωρεύσει η οικονομική κρίση και το στενό μαρκάρισμα της τρόικας. Οι κυβερνητικοί φορείς οι οποίοι έχουν σχέση με νέους, δεν έχουν πολλά περιθώρια, παρά να αναπτύξουν το διάλογο, να διευρύνουν τη συζήτηση. Στην αντίθετη περίπτωση οι ηγεσίες των φορέων αυτών θα πρέπει να σχεδιάζουν μικρή παραμονή στα πόστα τους και μετάβαση σε άλλους χώρους ευθύνης.
photos via flickr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment