Monday, February 14, 2011

Καλές και Κακές πρακτικές δημοσίων υπαλλήλων


Έχει τύχει να ακούσω με τα αυτιά μου την αγωνία με την οποία κάποιος γονιός θέλει να γίνει συνδρομητής στο περιοδικό Special Life, που ασχολείται με τα ζητήματα του αυτισμού. Και γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι ένα εγχείρημα που στηρίζεται 100% στον εθελοντισμό και την προσωπική οικονομική ζημία της Μαρίας Τζέμη που το ξεκίνησε και -λιγότερο- κάποιων που το βοηθούν.  Τον κ. Μπάλλα, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Τύπου, δεν τον ενδιαφέρουν αυτά. Τον Σεπτέμβρη που ξεκίνησε το περιοδικό Special Life τον αγώνα για την αναγνώριση της ατέλειας χάρτου όπως εδικαιούτο, ο κ. Μπάλλας ζήτησε να μην γράφεται στο εξώφυλλο 'Φθινόπωρο' σε κάθε τετραμηνιαία έκδοση. Το Γενάρη απέρριψε πάλι την αίτηση, αυτή τη φορά με την δικαιολογία ότι είχε αλλάξει πλέον η αναφορά του χρόνου έκδοσης και έγραφε  'Γενάρης', ενώ ο ίδιος ο κ. Μπάλλας θεωρούσε ότι θα έπρεπε να γράφει 'Γενάρης, Φλεβάρης, Μάρτης'. Προφανώς υπάρχουν όλα τα στοιχεία που θα τεκμηρίωναν αυτό που ζητά η 'υπηρεσία', αλλά κάθε φορά ο αρμόδιος υπάλληλος βρίσκει πιο βολικό να πει 'ελάτε μετά τέσσερις μήνες'.
Με αυτά και με αυτά, θα χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος στην ατέλεια χάρτου ενός περιοδικού, που υποστηρίζει έναν ολόκληρο κόσμο ο οποίος νιώθει ότι θέλει να πιαστεί από κάπου, ενός εντύπου το οποίο ανεβάζει πολύ ψηλά το επίπεδο της πληροφόρησης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Υπάρχουν και Καλές Πρακτικές

Παρά την περίπτωση του κ. Μπάλλα, θα διατηρήσω την θέση μου ως προς την ιδέα κάποιων να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος όπου θα αναρτώνται Κακές Πρακτικές δημοσίων υπηρεσιών. Πριν 'κρεμαστούν' οι κακές πρακτικές, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να προβληθούν οι Καλές. Είναι αλήθεια ότι ολόκληρες υπηρεσίες στέκονται στα πόδια τους, γιατί μερικοί υπάλληλοι κάνουν το καθήκον τους και εξυπηρετούν τους πολίτες. Όλοι μας γνωρίζουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν βρίσκουν δικαιολογία στην περικοπή του μισθού τους ούτε στο ότι το 30%  των συνάδελφων από τον όροφό τους κάνουν κοπάνα ούτε από το ανάλγητο Μνημόνιο.
Στο όνομα των υπεύθυνων υπαλλήλων, θα συνεχίσω την παρακολούθηση της συμπεριφοράς της Γενικής Γραμματείας Τύπου για να δούμε μέχρι πού θα τραβήξει το θέμα.
Τελειώνοντας να ζητήσω από τον κ. Μπάλλα, αν ανοίγει τον υπολογιστή που είναι πάνω στο γραφείο του, να δει αυτό εδώ το βίντεο, γιατί μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει το καθήκον του, δηλαδή να εφαρμόσει το νόμο και όχι να βρίσκει δικαιολογίες για να μην τον εφαρμόζει.

2 comments:

Γιάννης Π. Τριανταφύλλου said...

Ξέρεις Στάθη, θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μάθουμε όλοι ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία μια έκδοση δικαιούται ατέλειας χάρτου και με ποιές σαφείς διαδικασίες μπορεί να την διεκδικήσει...

Αναρωτιέμαι γιατί, όντας πολλά χρόνια στις εκδόσεις, έχω ακούσει πολλές εναλλακτικές διατυπώσεις οι οποίες όλες έχουν κάτι κοινό: την αδιαφάνεια των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Τύπου...

Ειδικά τώρα που έχουν «Δι@φάνεια» στο δημόσιο...

www.knowhow.gr said...

Γιάννη, δεν ήθελα να θίξω αυτό το θέμα. Το περιοδικό για το οποίο μιλάω δεν τίθεται ζήτημα αν δικαιούται ή οχι, όποιον νόμο και αν ερμηνεύσουν στην Γεν Γραμματεία. Για τα υπολοιπα δεν γνωρίζω, αν και έχω ακούσει διάφορα...